Hlavní obsah

Zlatý trojúhelník štěstí aneb Co je klíčem ke spokojenému životu

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaha a cesta za šťastným a spokojeným životem se může kolikrát zdát téměř nekonečná. Klíčem k životní blaženosti je pro mnoho lidí přitom součet několika faktorů.

Foto: Profimedia.cz

Finanční jistota, pohodové partnerství a vidina spokojeného a naplněného života. To je podle nového průzkumu klíč ke spokojenému životu.

Článek

Pro mnoho lidí je to ve zkratce: finanční jistota, spokojené partnerství a s tím související vidina spokojeného a naplněného života. Společnost Australian Unity, která na toto téma provedla průzkum, tyto tři faktory pojmenovala „zlatým trojúhelníkem štěstí“.

Uvedené tři prvky jsou tak klíčem ke spokojenému životu. Ovšem pouze za předpokladu, že jsou všechny tři vyvážené, probíhají na každodenní bázi, jeden faktor souvisí s druhým a naopak.

Romantika nestačí, nutné jsou pevné základy

„Lidé s nízkými příjmy mohou být také šťastní, za předpokladu, že i jejich vztahy a životní směr dávají smysl a nesou se v pozitivním duchu,“ řekl profesor Robert Cummins pro Huffington Post.

Výzkum také říká, že vztah nemusí být až tak romantický, jako spíš musí stát na pevných základech, kdy se s partnerem můžete podělit o své obavy i úspěchy.

Klíčem k udržení štěstí je pak podle výsledků snaha o to, aby bylo o vztah pečováno. Pokud se tak děje, je pravděpodobné, že vztah vykazuje vyšší stupně blahobytu.

Lidé, kteří žijí odděleně, jsou rozvedení, nebo nejsou v manželském svazku, vykazovali nižší úrovně spokojenosti, než je standard, ovšem v tomto případě hrál velkou roli věk. Mladší lidé bez vztahů byli výrazně spokojenější, než například starší, ovdovělé ženy.

Práce musí být víc než jen finanční jistota

I peníze jsou v přímé úměře s blahobytem, což přímo souvisí s mírou spokojenosti v životě, která je úzce vázaná na výši příjmu. „Bez ohledu na výši příjmu, existuje jasná souvislost mezi kontrolou financí a spokojeností,“ píše se ve zprávě.

A nakonec je to práce. Ať už dobrovolná, každodenní, nebo hobby, velmi úzce souvisí s tím, aby byl člověk spokojen se smyslem svého života. „Pro někoho je to jen práce, jenomže i práce musí poskytovat více než jen finanční jistotu, aby byl člověk v životě spokojený.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám