Hlavní obsah

Ženy prozradí svým přátelům větší intimnosti než muži

Novinky, Dana Sokolová

Přátelství znamená pro většinu z nás mnoho. Za přítele většinou považujeme svého partnera, za přítelkyni pak nejlepší kamarádku, ostatní přátelé jsou více méně známí a to i ti, co si vehementně přidáváme za své přátele na Facebooku či jiných sociálních sítích. Skutečné přátele většinou spočítáme na prstech jedné ruky. Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Jacobs ženy od přátelství většinou požadují mnohem víc než muži.

Foto: Profimedia.cz

Ženy se svými kamarádkami rády setkávají u kávy. Muži upřednostňují aktivní pohyb.

Článek

Ačkoliv ženy mají rádoby kolem sebe fůru kamarádek, ve skutečnosti mezi ty opravdové řadí maximálně tři přátele. A to jak ženy tak i muže. Naopak muži mívají ve svém okruhu nejlepších přátel 3-5 členů a většinou se jedná především o muže.

Muži si také dokážou na své kamarády najít v průměru o čtyři hodiny měsíčně více času než jejich ženské protějšky a své přátele vídají několikrát do týdne. Zatímco s přáteli (bez partnerky) se pravidelně setkává 13 % mužů, na popovídání s kamarádkou si pravidelně najde čas jen 3,9 % žen.

Ženy sází na důvěru

Ženy totiž nehledí na délku času strávenou s přáteli a jejich množství, jako právě na kvalitu přátelství. Potřebují někoho, komu se mohou kdykoliv svěřit se svými radostmi i strastmi a naopak. Od přátel totiž vyžadují mnohem víc, než jen zábavu a nevšední zážitky. Chtějí především někoho, kdo dokáže vidět objektivně jejich danou situaci a upřímně jim poradit.

To potvrzuje také psycholog Jeroným Klimeš, který zdůrazňuje potřebu lidí po kontaktu také s jinou osobou než svým partnerem: „Mezi důležité lidské konstanty patří celková doba povídání za den, která se pohybuje okolo čtyř hodin. Pokud se máme udržet v životní pohodě, je dobré se od této konstanty moc nevzdalovat.

Vyhoření si brousí zuby například na psychology, učitele či pracovníky callcenter, kteří jsou nuceni mluvit více jak čtyři hodiny denně. Stejně tak trpí samotářští programátoři, kteří se bojí lidí, a často s nikým nepromluví celý týden.

Jak ukázal i výzkum, lidé z těchto čtyř hodin v průměru dvě hodiny věnují přátelům, a to je velmi moudré. Chybou je snažit se tuto potřebu celou přenést na partnera. Jeden člověk ji nemůže trvale unést.“

Muži svůj volný čas s přáteli tráví aktivněji

Ženy přistupují k trávení svého času s přáteli jinak než muži. Zatímco muži jsou poměrně činorodí a nejčastěji jedou se svým nejlepším přítelem na společný víkend, zajdou na pivo nebo grilují, ženy si s kamarádkou nejraději povídají nad šálkem dobré kávy. Rozdíly vyplývají z odlišnosti mužů a žen.

„Role přátelství je u každého pohlaví odlišná a vyvinula se podle nároků, které na toto pohlaví kladla evoluce. Muži se věnovali lovu a válčení. Obě tyto aktivity vyžadují koordinaci stmeleného kolektivu, proto je jejich přátelství spíše skupinové a činorodé. Nevyhledávají až tolik prostředí klidných kaváren, jako spíš hlučnějších party a sportu.

Přátelství žen je mnohem více individuální a slouží ke směně informací typu, kde se co šustlo, co je kde výhodně k mání, jak vychovávat děti a jak vyjít s tím neříditelným buldozerem, kterému se říká muž,“ dodává psycholog.

Ženy se dokáží otevřeně bavit o rodině i partnerech

Přestože se o mužích traduje, že se rádi baví o ženách a rádi spolu hodnotí ženy jako takové, skutečnost je někdy zcela jiná. Muže totiž při společném hovoru mnohem více zajímá třeba dovolená a cestování, koníčky, sportovní výsledky a jen ve skutečně menší míře rodina a děti apod. Když už se muži baví o ženách, tak o jiných než co mají doma a v obecné rovině. O svých partnerkách hovoří jen skutečně výjimečně.

Za to ženy probírají úplně vše, a to od citů přes fyzické vybavení mužů, až k jejich sexuálním výkonům. Nebojí se ani negativních zpráv v podobě nemocí, partnerských problémů či problémů s rodiči apod.

Přátelství jde občas stranou kvůli rodině

Z průzkumu také vyplynulo, že sezdané páry mají mnohem méně přátel než svobodní muži i ženy. V průměru ztratí lidé, kteří se rozhodnou pro vstup do manželství, jednoho přítele či přítelkyni. Obdobná situace nastane i po narození dítěte, kdy většina dotazovaných potvrdila, že se počet přátel (alespoň těch považovaných za nejbližší kamarády) snížil.

Volný čas ve všední dny pouze s dětmi (bez partnera) naopak tráví pravidelně téměř 11% žen. Muži přitom tráví pouze s dětmi (bez partnerky) v drtivé většině čas jen o víkendech (1 % dotázaných).

Reklama

Související témata:

Související články

Geny ovlivňují výběr přátel

Při výběru přátel podle amerických vědců hrají důležitou roli geny. Jak člověk roste a dospívá, právě tyto informace kódované v jádrech buněk stále více...

Výběr článků

Načítám