Hlavní obsah

Ženy diskriminují muže kvůli výšce

Vyšší muži to mají u žen jednodušší. Vzbuzují v nich totiž iluze o mužnosti a opoře. Pro ženy je stále hezká představa schoulit se do ochranné náruče urostlému muži. Vzrůstově podprůměrní muži to proto většinou nemají při seznamování úplně lehké. Dá se dokonce říci, že je ženy kvůli jejich výšce diskriminují. Na druhou stranu je však jen malé procento mužů, kteří by trpěli předsudky vůči výšce ženy.

Foto: Profimedia.cz

Když ho miluješ, není co řešit.

Článek

Podle výzkumu texaských psychologů jen ve třinácti procentech případů pánové požadují, aby byla partnerka menší. Vedle toho polovina žen při seznamování automaticky vyřazuje z výběru muže, kteří jsou vzrůstově menší než ony.

Menší postava u muže je spojována s feminitou, zatímco vysoká postava budí dojem větší mužnosti a také u žen symbolizuje jakousi tělesnou hradbu, tedy že vysoký muž bude lepším ochráncem rodiny.

Podle profesora George Yanceyho z University of North Texas to také souvisí s pohlavními stereotypy ve společnosti a s patriarchálním uspořádáním. „Vyrůstáme v prostředí, a jsme v něm vychováváni, kde jsou muži vyšší než ženy. Považujeme tento pohlavní stereotyp za normu a v dospělosti se těžce smiřujeme s tím, že by tomu mohlo být jinak. To, že na výšce více záleží ženám, také odpovídá patriarchálnímu společenskému uspořádání, v němž mají muži primárně moc a autoritu,“ míní.

Prim hraje charisma

Když se podíváme na slavné osobnosti, zjistíme však, že to s výškou nebude tak horké. Prim hrají určitě především charisma a schopnosti. Jinak by asi nikdo moc nevěděl o 152 cm velkém (či malém?) herci a režisérovi Dannym DeVittovi, který zazářil mimo jiné ve filmu slavného českého rodáka Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem nebo v černé komedii, kterou také sám režíroval – Válka Roseových?

Foto: Profimedia.cz

Danny De Vitto s manželkou

Velký vzrůstem nebyl ani nejoblíbenější francouzský četník Luis de Funes (164 cm) či filmový kmotr Al Pacino (165 cm). Jen centimetr nad ním je jedna z největších filmových hvězd Dustin Hoffman (166 cm) a jeho filmový bratr a také hvězdný idol Tom Cruise ho přerostl jen o pár centimetrů (170 cm).

Foto: Profimedia.cz

Tom Cruise a Dustin Hoffman ve filmu Rain Man.

U nás je jedním z nejmenších herců Roman Skamene (160 cm). Člen hvězdné Partičky Michal Suchánek má 168 cm a zpěvák Michal David také není o mnoho vyšší – 170 cm.

Foto: Laura Pavlíková

Michal Suchánek chce prý pobavit hlavně sám sebe, a často to baví i ostatní.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejžádanější muži uplynulého roku

Mnohé magazíny či internetové servery každoročně sestavují žebříčky nejoblíbenějších, nejžádanějších či nejvíc sexy mužů i žen pro určité období. Podobně tomu...

Výběr článků

Načítám