Hlavní obsah

Ženě stačí k odhalení toho pravého pouhá sekunda

Ženy mají čich citlivější než muži a podle odborníků je tento smyslový orgán nikdy nezklame. Ve zlomku sekundy je tak žena schopná ucítit vhodného muže pro plození potomků. Muž, který jí nevoní, pro ni nemá dobré geny. Takové, jež by zaručily potomkům silnou imunitu, atraktivitu a pevné zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Ženy mají čich citlivější než muži.

Článek

„Někdo říká, že ho přitahuje vzhled, jiný zase, že mu záleží na osobnosti, ale všichni do jednoho jsme přitahováni pachem,“ tvrdí profesor Daniel Davis z University of Manchester.

Muži i ženy ve zlomku sekundy dokážou nosem rozpoznat vhodného partnera. Jakmile jim protějšek nevoní, má příliš podobné geny a pro plození potomků se nehodí. Ženy jsou v tomto ohledu o něco citlivější.

„Všichni máme zhruba kolem pětadvaceti tisíc genů. Některé se liší od člověka k člověku, třeba ty, které ovlivňují barvu očí či vlasů. Ale my se zabýváme jen několika málo geny, tzv. kompatibilními geny, které se mezi námi všemi liší nejvíce,” vysvětluje profesor Davis.

„Předně jsou to geny kódující imunitní systém, ovládají to, jak bojujeme s nemocemi. Ale současné výzkumy ukazují, že mohou být ještě důležitější, než jsme si mysleli. Máme důkazy, že ovlivňují to, jak se zapojuje náš mozek, jak jsme atraktivní, a dokonce i to, jakou máme pravděpodobnost toho, že se budeme rozmnožovat,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

I letní lásky mohou mít dlouhého trvání

Letní čas přímo vybízí k seznamování. Období grilování, hudebních festivalů a cestování přeje nejen krátkým letním láskám, ale i vztahům na celý život....

Co muži touží vědět o ženách

Otázky, co opačné pohlaví chce, po čem tajně touží a co naopak nemůže vystát, trápí bez rozdílu muže i ženy. Není tak ničím výjimečným, že s některými dotazy...

Výběr článků

Načítám