Hlavní obsah

Zbavte se babských pověr!

Novinky, The Sun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Některé mýty je snadné prokouknout, u jiných je to těžší. Existuje velká spousta tak zvaných babských pověr, které jsou tak zažité, že se mohou zdát pravdivé. Zorientovat se v nich pomohl sloupkař britského deníku The Sun, doktor Keith Hopcroft.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek
Pověra: Bílé flíčky na nehtech značí nedostatek vápníku.
Skutečnost: Přítomnost skvrnek na nehtech je ve většině případů úplně normální. Skvrny mohou být následkem některých nemocí nebo špatného stavu kůže, ale určitě neznačí nedostatek vápníku.
Pověra: Na procházce v sychravém počasí nastydnete.
Skutečnost: Rýmu a nastuzení způsobují viry. Ty se šíří kašláním a kýcháním. Počasí s tím takhle přímo nesouvisí.
Pověra: Deodorant v podpaží způsobuje rakovinu prsu.
Skutečnost: Tato teorie tvrdí, že zablokování pórů deodorantem vede ke zvýšení hladiny toxinů, které poté způsobí rakovinu. "Zní to jako hloupost a také to hloupost je," říká doktor Hopcroft.
Pověra: Vyhladovět horečku, nakrmit nastuzení.
Skutečnost: Horečkou se tělo snaží usmažit bakterie, které ji způsobily. Horečka může být důsledkem nastydnutí, takže výše uvedené tvrzení nedává žádný smysl. "Ať jste nastuzení, či máte horečku, každopádně jezte, abyste byli silní," radí doktor.
Pověra: Nenechat usnout člověka se zraněním hlavy.
Skutečnost: Znakem komplikací po úderu do hlavy je ospalost. Spánek pozorování stavu zraněného komplikuje. Doktor Hopcroft radí nechat zraněného spát, ale průběžně si ověřovat, že ho lze probudit.
Pověra: Pásový opar je nakažlivý.
Skutečnost: Není to pravda. "Jedině, pokud jste je ještě neměli, můžete dostat plané neštovice," připouští doktor a dodává: "Právě virus planých neštovic je totiž původcem pásového oparu."
Pověra: Spolknutá žvýkačka ucpe střeva.
Skutečnost: Doktor říká, že žvýkací gumu asi nestrávíte, ale střeva neucpe a projde ven.
Pověra: Vlhké počasí zhoršuje artritidu.
Skutečnost: Stav kloubů se může zhoršit úplně stejně v létě jako v zimě.
Pověra: Přílišná konzumace cukru je příčinou cukrovky.
Skutečnost: Diabetes je onemocnění způsobené problematickým chováním hormonu insulinu. Snížení přísunu sacharidů pomáhá tuto nemoc léčit. "To vysvětluje vznik tohoto mýtu," říká doktor Keith Hopcroft.
Pověra: Bolesti zad pomáhá odpočinek na posteli.
Skutečnost: Po odpočinku v posteli budou záda ještě více ztuhlá a bude trvat delší dobu, než přestanou bolet.
Pověra: Vysoký krevní tlak je příčinou bolení hlavy.
Skutečnost: Pokud není krevní tlak kromobyčejně vysoký, bolest hlavy, mžitky či závratě nepůsobí. Lékař soudí, že původ tohoto mýtu je v symptomech vedlejších účinků některých léčebných procedur.
Pověra: Nadváhu způsobují žlázy.
Skutečnost: Vliv na váhu má pouze nedostatečně aktivní štítná žláza. "Nadváhu působí přejídání a nedostatek pohybu," vysvětluje doktor Hopcroft.
Pověra: Po antikoncepčních pilulkách se tloustne.
Skutečnost: Pilulka může v době okolo menstruace způsobit zadržování vody. Antikoncepce nicméně není původcem dlouhodobého přibývání na váze.
Pověra: Konzumací mrkve se zlepšuje noční vidění.
Skutečnost: Není to pravda. Mrkev však obsahuje vitamín A a zrak může být ovlivněn jeho nedostatkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám