Hlavní obsah

Za závislost na sexu může podle vědců oxytocin

Novinky, bok

Se sexem to má každý člověk jinak. Někdo si ho dopřává pravidelně bez ohledu na okolnosti, někdo naopak jen jednou za čas, a někdo ho vyžaduje téměř pořád, je na něm doslova závislý. I když tomu mnozí nevěří, i taková závislost opravdu existuje. Za vším prý stojí hormon lásky - oxytocin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Navzdory tomu, že již dříve vědci tvrdili, že závislost na sexu je reálná - dle průzkumů jí „trpí” každý desátý muž (například herec Michael Douglas nebo golfista Tiger Woods) a každá desátá žena - málokdo tomu opravdu věřil.

Nyní konečně přišli s reálnými vědeckými podklady, které jejich tvrzení dokládají. Dle výzkumu za závislost na sexu může zvýšená hladina hormonu lásky a důvěry - oxytocinu, který v „běžných” hladinách napomáhá upevňovat pouto mezi partnery. Do krevního oběhu se uvolňuje z neurohypofýzy, jeho uvolnění z této oblasti podněcují doteky, hlazení a mazlení.

Pokud je ho ale nadbytek, lidé hledají častější uspokojení a sex. A pokud ho nenajdou u partnera, hledají jinde.

Závislost na sexu mladou ženu málem stála život, pomýšlela na sebevraždu

Vztahy a sex

Odborníci ze švédského Institutu Karolinska v rámci svého výzkumu přezkoumali krevní vzorky 60 lidí, kteří se léčili se závislostí na sexu. Lékaři u nich zjistili významné rozdíly v jejich „microRNA” genetickém materiálu. A za vším prý stojí právě oxytocin.

„Mnoho takto závislých nemůže ovlivnit své chování, což má ve výsledku často negativní dopady na jejich životy. Včetně zničených vztahů, depresí či úzkosti,” cituje server Daily Mail hlavního autora studie profesora Jussiho Jokinena.

„Na základě našich i dalších zjištění můžeme říci, že máme pevný důkaz podporující fakt, že závislost na sexu může být označována jako zdravotní diagnóza, která má neurobiologickou příčinu,” dodal. Proč a za jakých okolností přesně dochází k nadměrnému uvolňování oxytocinu, to odborníci stále zjišťují.

Reklama

Související témata:

Související články

Sexuální tabu 21. století

Sex je v 21. století věcí, o které se obecně denně mluví v médiích i na sociálních sítích. Přesto vás možná překvapí, že některé známé věci týkající se...

Výběr článků

Načítám