Hlavní obsah

Z erupcí na Slunci nás asi bolí hlava a jsme unaveni

Novinky, Václav Pergl, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V úterý večer došlo na Slunci k možná největší erupci v dějinách. Je dost možné, že právě z ní hodně lidí bolí hlava nebo se cítí unaveni, ale je také možné, že si lidé erupce a bolest hlavy pouze podvědomě spojují.

Článek

"Drtivá většina zdravých lidí vůbec na sobě nezaznamená, že nějaké erupce na Slunci jsou," tvrdí doktor Karel Humhal, klinický psycholog pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Tvrdí, že na hodně lidí působí tzv. podprahově a oni si mezi bolest hlavy a erupce dávají rovnítko, přestože důvod bolesti může být naprosto jiný.

"Pak je ale skupina starších, nemocných a citlivých lidí, kterým opravdu erupce mohou ovlivnit zdravotní stav. Tito lidé se cítí podráždění nebo naopak velmi unavení, mnohé bolí hlava, nejsou schopni se soustředit a jsou roztěkaní," říká doktor Humhal.

Země nebude úplně zasažena

Astronom Pavel Suchan ze Štefánikovy hvězdárny v Praze na Petříně soudí, že erupce na Slunci obecně mají vliv na živé organismy na Zemi. "Nabyté částice, které jsou vyvrženy při erupce ze Slunce vyvolávají na Zemi magnetickou bouři, a tak ovlivní živé organismy," řekl Suchan.

Podle něj není možné předpovědět, zda erupce na Slunci budou pokračovat a v jaké intenzitě, a také není možné odhadnout, pokud budou, kam vyvrhnutý oblak nabytých částí bude směřovat.

"Po obrovském výbuchu 4. listopadu oblak částic jde naštěstí mimo směr naší Země a  zcela nás nezasáhne. Kdyby nás však zasáhl, viděli bychom nádhernou polární zář. Tu jsme naposledy viděli minulý týden ze čtvrtka na pátek, kdy oblak vyvrhnutých částic ze Slunce naší Zemi obklopil. Tato polární zář dokonce byla vidět až z Prahy, což je opravdu výjimečné," uzavřel Suchan.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Slunci jsou erupce a skvrny

V těchto dnech jsou na Slunci obrovské erupce a skvrny. Skvrny jsou pouze hezkou podívanou, ale erupce mají i vliv na naší Zemi a na člověka.

Vědci: Slunce se dnes chová nezvykle podivně

Naše Slunce je v současnosti nejaktivnější za posledních tisíc let. Výsledky zkoumání výskytu slunečních skvrn za posledních 1150 let naznačují, že Slunce...

Výběr článků

Načítám