Hlavní obsah

Vztah mění chuťové preference partnerů

Novinky, bok

Lidé se ve vztahu mění, přizpůsobují. Řada studií naznačuje, že si jsou partneři s postupujícími roky podobnější, a to v mnoha ohledech. Časem se dostávají například na podobnou, ne-li stejnou zdravotní úroveň. Mají i podobné výrazy obličeje – tím, jak zapojují automaticky stejné svalové partie. Výjimkou nejsou ani výraznější změny v chuti.

Foto: Profimedia.cz

Čím déle jsou dva lidé ve vztahu, o to více jsou si v mnoha ohledech podobnější. Synchronizují se například i jejich chutě, tvrdí vědci.

Článek

V rámci studie polští a němečtí odborníci zkoumali 100 párů, které byly ve svazku v rozmezí od tří měsíců po 45 let. U každého jedince testovali jeho čichové a chuťové preference tím, že měl dotyčný očichat a posléze ohodnotit různé vzorky (růže, eukalyptus, uzené maso apod.). Stejným způsobem pak testovali u každého i chutě (slaná, sladká, kyselá apod.).

Výsledky byly jasně čitelné. Čím déle spolu byli dva lidé ve vztahu, tím pravděpodobnější bylo, že sdíleli podobné chutě a vůně, uvedl server Time.

„Společně sdílené prostředí a návyky, stejně jako vystavení podobným čichovým a chuťovým vjemům, mohou časem utvářet podobné preference obou partnerů,“ uvádějí odborníci ve zprávě.

Podle některých by mohla být vysvětlením i biologická vazba, důležitá z hlediska evoluce. Čím podobnější chutě a vůně u partnerů jsou, o to více se k sobě hodí.

Vedle toho existují ovšem i další, pravděpodobnější (i když zatím nepotvrzené) důvody. Na počátku třeba ten, že si lidé automaticky vybírají partnera, který má podobné stravovací preference. Dosavadní studie ovšem zatím prokázaly, že se při výběru partnera lidé zaměřují spíše na osobnostní rysy než na chuťové preference.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se rodí láska z pohledu psychologů

Co způsobí, že se do někoho zamilujete, nebo někdo do vás? Opravdu platí, že se protiklady přitahují? Psychologové na těchto otázkách postavili svůj roční...

Jak sexuálně povzbudit partnera

Sex je důležitou součástí života mužů i žen, ne vždy ale mají partneři na milostné hrátky chuť oba ve stejný okamžik. Co dělat, když jste ve správné náladě,...

Výběr článků

Načítám