Hlavní obsah

Vystrašeného obličeje si prý všímáme dříve než úsměvu

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASHVILLE

Úsměv sice rozpouští ledy a dokáže skutečně zázraky, ale v davu si spíše než milého výrazu v obličeji všímáme toho, který vyjadřuje zděšení či strach. Je to výsledek evoluce, která člověka učinila ostražitým vůči nebezpečím v jeho okolí. Výběrovou vnímavost vnějších hrozeb pak řídí výstražné centrum v mozku známé jako amygdala.

Článek

"Myslíme si, že to, co se děje se strachem, je pro nás kritickým signálem nebezpeční," tvrdí docent psychologie David Zald z Vanderbiltovy univerzity v Tennessee.

"Strach člověku říká, že je něco špatně a že by měl dávat pozor,"dodal Zald. Jeho tým sledoval několik stovek dobrovolníků. Zaznamenával u nich, na jaké tváře zareaguje mozek nejprve. Výraz obličeje přitom náš mozek zaregistruje a vyhodnotí již během 40 milisekund.

Během testů se prokázalo, že dobrovolníci mnohem rychleji reagovali na výraz strachu než na neutrální či šťastné obličeje. "Shledali jsme to univerzálním jevem," uvedli ve svém závěru američtí experti. Podle nich byl šťastný výraz dokonce později zaregistrován než neutrální obličej. Během evoluce totiž mozek začal nerychleji registrovat veškeré známky ohrožení, na které může vyděšený obličej jiných lidí upozornit. Naopak šťastný obličej má nejmenší význam z tohoto hlediska, a proto jej mozek registruje jako poslední.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám