Hlavní obsah

Vyjádřená vděčnost je klíčem k životnímu štěstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KENT

Hledáte klíč ke štěstí? Sedněte si a napište všem dopis, smsku či mail, v němž vyjádříte svoji vděčnost. Možná to není jediný recept na životní štěstí, ale podle vědců z Ohia rozhodně zaručený. Nejlepší metodou je pak napsat rukou dopis vděčnosti na papír všem lidem, kteří nějak pozitivně ovlivnili náš život.

Článek

Podle docenta Stevena Töpfera z Kent State University jsou expresivní dopisy a texty něčím, co bylo dostupné a vlastní lidstvu již od dob, kdy se v Egyptě před čtyřmi tisíci roky objevil inkoust.

Žijeme v blahobytu, ale jsme nešťastní

„Každý se snaží dosáhnout amerického snu. Jsme bohatší než všechny předchozí generace, konzumujeme více a zažíváme toho více, ale přesto je obrovské množství z nás nešťastných. Otázka, zda je tu něco jednoduchého, co by nás mohlo učinit šťastnějšími, je jednou, nad kterou přemýšlím mnoho let a nad kterou přemýšlí dlouho mnoho lidí,“ uvedl Töpfer ke své studii.

Se svými studenty pak zkoumal, jaký vliv na jejich psychiku a pocit štěstí bude mít psaní dopisů vděčnosti lidem, kteří pozitivně ovlivnili jejich životy. Pravidelné a upřímné psaní takových listů projevujících vděk milovaným lidem vedlo po několika týdnech ke snížení nemocnosti u studentů, omezení depresí a zlepšení imunitního systému i celkové duševní pohody.

Reklama

Související témata:

Související články

Zmrzlina je lék na depresi

Zmrzlina je podle amerických dietologů vědecky podloženým lékem na špatnou náladu, neboť lahodný smetanový krém z mrazáku skutečně pomáhá zlepšovat chmury...

Výběr článků

Načítám