Hlavní obsah

Vědci přišli na to, proč láska bolí

Je to hormon oxytocin, jemuž vděčíme za obrovskou vlnu zamilovanosti a silný pocit lásky. Ale je to také on, který může za stejně intenzivní negativní emoce. Podle amerických neurologů totiž tento hormon do paměti vrývá silně negativní pocity ze společenského faux pas, zdrcujícího zklamání z lásky či silné úzkosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oxytocin je hormonem lásky a sociálních vztahů. V člověku vyvolává silný pocit připoutání k matce, dítěti či partnerovi. Jenže čím intenzivněji vyvolává tuto pozitivní emoci, tím více mohou zintenzivnit také bolest, úzkost a strach.

Oxytocin hraje důležitou roli v centrech mozku, v nichž se tvoří pocit připoutání k druhým a společenské vazby. Působí na ně pozitivně, a proto se mu říká hormon lásky. Ovšem podle nových výzkumů může být klidně nazýván také hormonem silné bolesti a úzkosti.

U lásky může oxytocin způsobit člověku nejen prožitek emocionální výše, ale také emocionálního propadu.

„Náš výzkum dokazuje, že jednou funkcí hormonu je posilovat sociální paměť v jedné určité oblasti mozku, a když člověk zažívá něco bolestného nebo hrozivého, oxytocin aktivuje tuto část mozku a vzpomínku na tuto událost zintenzivní,“ tvrdí vědci z Northwestern University v Chicagu.

Takže stejný hormon, který člověku přináší radost a potěšení z lásky, stojí také za bolestivým zostuzením ze společenského faux pas. A vzpomínka na tuto událost zůstane v mozku velmi intenzivní hodně dlouho. Oxytocin také zvyšuje náchylnost ke strachu a úzkostem ve stresujících situacích.

„Takže se zdá, že u lásky může oxytocin způsobit člověku nejen prožitek emocionální výše, ale také emocionálního propadu, ale když je po velké zamilovanosti, zřejmě skončí také období nervozity, staženého žaludku, smutku a zlomeného srdce,“ tvrdí autoři studie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám