Hlavní obsah

Vaginismus: sexuální problém, který může rozbít vztah

Novinky, ald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemná bolest při sexu či neschopnost zavést tampon. I takové mohou být symptomy vaginismu, sexuálního problému, o kterém se ve společnosti příliš nemluví.

Foto: Profimedia.cz

Vaginismus ohrožuje sexuální život páru.

Článek

Snad každá žena někdy zažila bolestivý a nepříjemný sex. Ve většině případů šlo ale o ojedinělý problém, který mnohé svedly na nedostatek uvolnění.

Bohužel existují ženy, které se s bolestí perou při každém milování. Jejich problém se odborně nazývá vaginismus a spočívá v nedostatečném uvolnění svalů v oblasti vaginálního otvoru.

„Jakmile něco vniká do vaginy, musí se svaly u vaginálního otvoru trochu uvolnit, aby se otvor roztáhl,” vysvětluje gynekoložka Nazema Y. Siddiquiová a dodává, že u žen s vaginismem k tomuto uvolnění nedochází.

„Namísto toho se svaly stáhnou, čímž se zúží vaginální otvor a do vaginy nemůže nic proniknout.”

Sexuoložka Hanka Fifková: Čeho se lidé v sexu často bojí

Vztahy a sex

Co způsobuje vaginismus?

Nepříjemnou pravdou je, že lékaři stále nemají jasno, co za vaginismem stojí. „Někdy k vaginismu dochází po porodu, jindy trápí ženy, které prodělaly kvasinkovou infekci,” říká gynekoložka Jennifer Wuová pro Health.

Podle lékařky Kristin Rooneyové zažívají vaginismus také ženy, které trpí úzkostmi nebo prožily negativní sexuální zážitek. Lékaři se zároveň domnívají, že leckdy je vaginismus odpovědí na bolestivou vulvu.

„Vnější podráždění a nepohodlí, jako je vulvodynie, může způsobit, že ženy budou napjaté a proniknutí nebude možné,” dodává Rooneyová.

Jistou roli může hrát i menopauza, neboť klesající hladina estrogenu způsobuje, že vagina je méně poddajná a svaly se mohou nedobrovolně stahovat.

Syndrom neklidného přirození znepříjemňuje život mnohých žen

Zdraví

Není vaginismus jako vaginismus

Lékaři rozlišují mezi primárním vaginismem a sekundárním. „Primárním vaginismem trpí ženy, které nikdy netolerovaly jakýkoliv druh vaginální penetrace,” vysvětluje urogynekoložka Kristin Rooneyová.

Naopak o sekundárním vaginismu se mluví ve chvíli, kdy ženy cítí bolest při sexu od určitého okamžiku.

S léčbou neotálejte

Hlavním příznakem vaginismu je bolest, kterou zažíváte v momentě, kdy něco vniká do pochvy. K bolesti nemusí docházet pouze při sexu, ale také při zavádění tamponu nebo během gynekologické prohlídky. Lékařka Siddiquiová také podotýká, že některé ženy cítí strach z potencionální bolesti.

„Když se začneme bát bolesti ve vaginální oblasti, máme tendenci napnout pánevní dno, což v podstatě vytváří začarovaný kruh, neboť průnik nás doopravdy začne bolet,” říká gynekoložka.

I proto je důležité, abyste problém s vaginismem začala řešit včas. „Jedině tak zastavíte cyklus strachu,” dodává.

I když neexistuje žádný test, který by vaginismus odhalil, lékaři s pomocí několika dobře položených otázek určí, zda vaginismem trpíte. Jako nejběžnější léčba se uvádí fyzioterapie, během které vám fyzioterapeut ukáže několik cviků na posílení pánevního dna a protažení svalů.

Cviky, které vám pomohou k výraznějším sexuálním prožitkům

Zdraví

„Tito specialisté mohou použít vaginální dilatátory, díky kterým si pomalu zvyknete na něco, co je uvnitř vaší vaginy,” říká urogynekoložka Rooneyová.

K léčbě vaginismu se někdy používají také léky uvolňující svaly, a dokonce i antidepresiva, avšak výsledky jsou smíšené. „Mnoho gynekologů se domnívá, že nejlepší volbou je fyzioterapie pánevního dna. Léky jsou pouze krátkodobou pomocí,” tvrdí Siddiquiová.

Pokud vaginismus dostihl i vás, nebojte se o problému mluvit s partnerem. Jedině tak ho ujistíte, že za nedostatkem sexuální aktivity není skomírající vášeň nebo nový objev.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám