Hlavní obsah

V USA schválili nový přípravek na posílení ženské sexuální touhy

Ve Spojených státech schválili nový přípravek na posílení ženské sexuální touhy. Injekci si zájemkyně budou moci aplikovat do stehna či do břicha a bude účinkovat několik hodin. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Injekci je možné aplikovat do stehna či do břicha.

Článek

Lék vyvinula společnost Amag Pharmaceuticals, která zatím nesdělila, za jakou cenu jej hodlá prodávat. Podobně jako již schválená pilulka ale podle expertů může mít léčivo, určené ženám nacházejícím se před menopauzou, vedlejší účinky.

Právě fakt, že nový prostředek „lze brát jen tehdy, kdy je potřeba”, považuje za hlavní klad léku nazvaného Vyleesi doktorka Julia Johnsonová z lékařského centra UMass Memorial Medical Center. „Minusem je skutečnost, že jde o injekci - někteří lidé se jich bojí,” řekla lékařka agentuře AP.

Odborníci zároveň poukazují na to, že přípravek může vyvolat pocity nevolnosti, návaly, bolesti hlavy a reakce v místech vpichu. Také není jisté, do jaké míry jej budou proplácet zdravotní pojišťovny.

Lékařka: Ženy chtějí lepší sex

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) přípravek schválil jako léčbu pro ženy před menopauzou, u kterých byl diagnostikován trvající nezájem o sex, který u nich vyvolával stresové stavy. Po užití léku ženy v dotaznících potvrzovaly nárůst zájmu o milování a nižší hladinu stresu spojenou s pohlavním stykem. Neudávaly ale, že měly sex častěji, což byl původní záměr vývoje léku.

„Ženy nechtějí více sexu. Chtějí lepší sex,” řekla agentuře AP lékařka Julie Kropová z kliniky Amag Pharmaceuticals.

Takzvanou růžovou pilulku - obdobu modré pilulky na mužskou potenci Viagra - schválila FDA v roce 2015. První přípravek na podporu ženského libida Addyi byl původně vyvíjen jako antidepresivum a bere se denně. FDA doporučila jeho užívání s výhradou, že se nesmí kombinovat s alkoholem.

Podle agentury AP lék většina pojišťoven neproplácí. Výrobce Sprout Pharmaceuticals loni snížil jeho cenu z původních 800 dolarů (asi 18 tisíc korun) za množství určené na měsíc na polovinu. Podle zdrojů, na něž se odvolává agentura AP, byl loni předepsán jen v několika tisících případech.

Reklama

Související témata:

Související články

Příliš mnoho sportu škodí sexu

Pravidelná fyzická aktivita lidem prospívá, ale tak jako je to se vším, nic se nesmí přehánět. Vědci již dříve přišli se zjištěním, že ženy, které se věnují...

Výběr článků

Načítám