Hlavní obsah

V Číně zavládla svatební horečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Zamilované páry po celé Číně spěchají se svatbou, aby to stihly ještě před příchodem roku kohouta, který je už podle čínského lunárního kalendáře na dohled. Ten prý totiž není pro uzavírání manželství příznivý.

Foto: Jan Kaše

Slunné počasí poskytlo krásný výhled na Český les i Šumavu

Článek

Tentokrát začíná lunární cyklus poměrně pozdě - 9. února. To znamená, že nebude zahrnovat "li-čchun", příznivý den, který je počátkem Svátků jara.

A vinou toho si nový rok kohouta vysloužil pochybnou pověst "roku vdov", tedy nešťastného období pro uzavírání manželství. Svátky jara považují Číňané a mnozí Asijci za největší a nejvýznamnější ze svátků a slaví jej tradičně v rodinném kruhu.

Podle čínských médií zaznamenaly úřady po celé zemi prudký nárůst registrací sňatků, protože lidé se honem snaží vstoupit do manželství ještě před koncem roku opice.

"Ačkoliv je 'rok vdov' holý nesmysl, fakt, že se lidé snaží vyvarovat se ho, odráží jejich silnou touhu po šťastném manželství," komentoval to sociolog z šanghajské univerzity Čang Jou-te.

Reklama

Související témata:

Související články

Číňané si mohou pronajmout přítelkyni

Nezadaní obyvatelé čínského Čcheng-tu, kteří už dále nemohou poslouchat neustálé nabádání příbuzných k seznámení a následnému sňatku, mají nyní možnost,...

Výběr článků

Načítám