Hlavní obsah

V Česku je odhadem až 600 HIV pozitivních, kteří o své diagnóze nevědí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet HIV pozitivních nepatrně vzrostl. Od letošního roku do konce května přibylo s touto diagnózou 106 lidí. Ve skutečnosti je ale těchto lidí ještě více, jelikož podle odhadů Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu je v současné době v Česku 500 až 600 lidí, kteří o své nákaze ještě nevědí.

Foto: Profimedia.cz

Bezpečný sex je důležitý.

Článek

Dvě třetiny z HIV pozitivních přitom tvoří muži, jen jedna třetina jsou ženy. Z větší části jde o heterosexuální jedince, jednu třetinu tvoří homosexuálové a zbytek připadá na drogově závislé.

„Je důležité znát svůj HIV status. Lidé, kteří jsou infikovaní virem HIV a neléčí se, mohou nakazit své partnery. Přitom léčený pacient s HIV se časem stává neinfekční a může prožít normální život,“ upozorňuje Jiří Pavlát, ředitel Domu světla České společnosti AIDS pomoc.

Bulovka dala pacientovi s HIV inovativní lék. Virová nálož mu klesla na nulu

Domácí

Jde tedy o to, aby lidé přišli k odborníkům včas, nebo alespoň při podezření absolvovali test.

Kde se nechat testovat?

Otestovat se můžete nechat na HIV, ale i další přenosné choroby bezplatně a anonymně v 9 pevných checkpointech a sanitkách České společnosti AIDS pomoc, které jezdí po celé republice.

Seznam pevných checkpointů a jízdní řád sanitek najdete na stránce https://www.hiv-testovani.cz/.

AIDS
Pohlavně přenosná nemoc oslabuje přirozenou obranyschopnost lidského těla a organismus je pak náchylný k řadě dalších infekčních a nádorových onemocnění.Nemoc způsobuje virus HIV, který napadá bílé krvinky důležité pro lidskou imunitu. Dlouhou dobu se nemusí projevit a nakažený netrpí žádnými zdravotními komplikacemi.U většiny nakažených osob dojde k rozvoji příznaků HIV/AIDS do 10–15 let po kontaktu s virem. I přes pokroky v léčbě je nemoc nevyléčitelná a smrtelná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám