Hlavní obsah

Téměř polovina Češek tajně kontroluje telefony svých partnerů

Novinky, ema

Důvěřuj, ale prověřuj. Tak zní známý citát. Jenomže mnoho lidí jej bere doslova, a to především ženy v partnerských vztazích. Ty se neostýchají pravidelně kontrolovat partnerům mobil a zjišťovat tak potenciální nevěru. Jedná se dokonce téměř o polovinu Češek, vyplynulo z nového průzkumu. Podle odborníka je ale realita trochu jiná.

Foto: Profimedia.cz

Lidé by se měli naučit spolu více mluvit než neustále něco číst, kontrolovat a domýšlet si. Ilustrační foto

Článek

Téměř polovina (41 %) dotázaných žen přiznala, že partnerům alespoň někdy pro jistotu zkontrolují obsah mobilu. U mužů šlo jen o 19 % tázaných. To by tedy mělo ukazovat na to, že to jsou právě ženy, které propadají panice a v záchvatu žárlivosti svým partnerům prohledávají telefon. Lucian Kantor, odborný poradce v oblasti mezilidských vztahů a komunikace, ale říká, že udávaná čísla ukazují na něco zcela jiného, než co lze pozorovat ze soukromé praxe.

„Domnívám se, že v reálu je tento poměr obrácený, pánové pouze zatloukají. Muži daleko snáz prolomí zabezpečení svých partnerek, akorát se k tomu tak často nepřiznávají. U mě v poradně jsou to muži, kdo častěji sledují telefony svých drahých poloviček.”

Nevěrná jsou obě pohlaví stejně

Z průzkumu společnosti Sazkamobil a NMS Market Research se k nevěře přiznalo 20 % mužů a 18 % žen. Obětí nevěry se stala jen třetina mužů, ale 39 % žen. Nevěra byla u obou pohlaví zjištěna z mobilního telefonu ve 23 %.

Své drahé polovičky hlídáme. Téměř polovině (45 %) lidí se nevěru nepodařilo zjistit, zatímco stejné procento lidí objevilo partnerovu lež, nevěru pak 25 % a fotografie či jiný kompromitující materiál 9 %.  Podle průzkumu nejsme nijak extrémně žárliví, spíše sami sebe pokládáme za absolutně tolerantní jedince.

Někteří by uvítali sledovací službu

Někteří lidé (13 %) se ve výzkumu vyjádřili, že by v mobilních službách uvítali i službu speciální – sledovací, a to nejen kvůli permanentnímu sledování svých partnerů. Drtivá většina dotázaných by totiž takovou službu, raději než na své partnery, využila k monitoringu svých dětí či rodičů.

Pouze 1 % dotázaných samo sebe vidí jakožto maximální žárlivce. Zbytek dotázaných uvedlo, že svou žárlivost hodnotí na stupnici od jedné do deseti, číslem čtyři.

Základem je komunikace

Sledování elektronické komunikace je podle Kantora „rakovina rozežírající vztah”. Odborník na vztahy radí, že pokud má člověk podezření, místo šmírování mobilního telefonu by měl začít pracovat na vztahu tím, že začne naslouchat potřebám toho druhého.

„Čím se budete snažit o větší kontrolu, tím více se vám bude partner či partnerka vzdalovat. I kdyby se jednalo o nevěru partnera či partnerky, kontrolou nic nezměníte. Pokud jim s vámi bude dobře, nebudou mít potřebu vytvářet mimopartnerské vztahy,” uzavírá Kantor a dodává, že by se lidé měli naučit spolu více mluvit než neustále něco číst, kontrolovat a domýšlet si.

Reklama

Související články

Když vás sžírá žárlivost

Přestože je mnoho žen přesvědčených, že jejich chování je naprosto v pořádku, a tedy nemají vůbec žádný problém, jejich slova a gesta vypovídají o něčem zcela...

Proč muži lžou a podvádějí

Mnozí na něvěrníky pohlížejí jako na sebevědomé sobce, kteří za každé situace upřednostňují své já a neohlíží se na ostatní. Podle odborníka na vztahy Dr....

Výběr článků

Načítám