Hlavní obsah

Syndrom pánských sprch se týká většiny mužů

Novinky, Dana Sokolová

Sebevědomím mužů hned tak něco neotřese. Pánové však mají jednu slabinu, která se jich dotýká téměř vždy - své mužství. Přestože je většina mužů s velikostí a tvarem svého penisu spokojena, mají tendence se neustále porovnávat a to především se svými kamarády. Podle většiny sexuologů i psychologů jsou totiž muži přímo posedlí svým mužstvím a při sebemenší odchylce z toho dělají mnohem větší drama, než jejich partnerky.

Foto: Profimedia.cz

Muži prý nejvíce komplexů získávají právě při srovnávání svého mužství s kamarády.

Článek

Kolem velikosti penisu panuje všeobecně řada mýtů. Podle vědců mají lidé přímo zdeformovaný pohled na velikost průměrného penisu. Přestože podle sexuologa Petra Weisse dosahuje v České republice plně ztopořený penis průměrné délky asi 15 cm, průměru 3,7 cm a obvodu 11,2 cm, muži stále nesmyslně touží po penisu s velikostí 20–25 cm.

A to i přesto, že většina žen i odborníků tvrdí, že při uspokojování ženy na velikosti pánského údu nezáleží. Muži tak svou neschopnost uspokojit partnerku zcela mylně přisuzují malému či úzkému penisu. Ve skutečnosti je zatím jen um a zkušenosti muže.

Nesmyslné srovnávání s přáteli

Muži to však stále řeší a to dokonce víc než ženy, kterých se to také týká. Podle doktorky psychologie Annabely Chanové z Melbourne je to dáno především tzv. syndromem pánských sprch. Muži totiž mají neustále tendence své mužství srovnávat a porovnávat se svými kamarády. A to nejčastěji ve společných sprchách, kde se především po sportovních aktivitách často potkávají. Odtud pochází tedy i pojmenování tohoto syndromu.

Muži tedy nejvíc komplexů získávají právě při srovnávání svého mužství s kamarády. "Je až s podivem, kolik mužů řeší svou velikost a šířku penisu, aniž by museli, jelikož patří mezi ty, které příroda obdařila. Přesto na svém penisu hledají nedokonalosti a velmi často se srovnávají s nesrovnatelným," upozorňuje pro Daily Telegraph psycholožka.

Velikost jako ukazatel sebevědomí

Bohužel velikost penisu pak hraje i velkou úlohu ve vnímání sebe samého a míry sebevědomí.

"Obecně lze říci, že muži s nadprůměrným penisem mají nejen více sebevědomí a sebeúcty, ale celkově jsou se svým zdravím i životem spokojenější," dodává Chanová.

Přitom mnohdy nejde o velikost jako takovou, ale právě o spokojenost se sebou. Pokud se muž smíří s tím, co má, dokáže být nejen lepším milencem, ale i sebevědomějším a spokojenějším mužem.

Podle odborníků by se muži neměli bát s tímto problémem navštívit psychologa či sexuologa. V takových případech totiž bývá psychoterapie účinější metodou než všelijaké přípravky a přístroje na zvětšení penisu, kterými si muži mohou mnohdy více ublížit, než pomoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější poruchy mužského orgasmu

Mužský orgasmus je na rozdíl od toho ženského viditelný. Je totiž obvykle spojen s ejakulací neboli výronem semene, tudíž problémy s orgasmem souvisí především...

Výběr článků

Načítám