Hlavní obsah

Svatba jako nejkrásnější den v životě nebo přežitek

Právo, Dana Braunová

Dřív u nás lidský život ubíhal v jistém a předem daném kruhu: křest – svatba – pohřeb. Zdá se, že obřady jsou na ústupu a ten nejradostnější a nejzábavnější není výjimkou. Stále více párů nemá potřebu svůj svazek stvrdit před bohem či státem a statistiky prozrazují, že počet prvorozených dětí narozených mimo manželství je u nás dnes vyšší než počet prvorozených dětí narozených manželům. Ostatně kdy jste naposledy slyšeli uštěpačnou poznámku, že se támhleta „musela“ vdávat? Hrozí, že zanedlouho budeme znát slova nevěsta a ženich jen z románů?

Foto: Profimedia.cz

Svateb ubývá...

Článek

Lucie Bílá, zpěvačka

Měla jsem dvě krásné svatby, a i když neměly pohádkový konec, na šťastné manželství věřím stále. Svatba je nádherný krok v partnerství a nemyslím si, že by se na ni přestalo věřit – jen se na ni podle mě přestalo spěchat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lucie Bílá

Jan Kraus, moderátor

Svatba je přežitek pro ty, kdo tento obřad nepotřebují. Ne pro fanoušky tohoto obřadu. Jisté je, že právně a nábožensky akt tohoto obřadu v moderním světě devalvoval. Děti jistě netrpí, že maminka kdysi neměla závoj. Natož když neměla ani tatínka… Milovníci varhan, myrty, veselí a pijatik si však mohou užít pořád stejně. Zdá se ale, že těch ubývá – inu stojí to peníze…

Není divu, že v době zkumavkových dětí, umělých oplodnění apod. se některé trendy mění.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Kraus

Navíc žádný formální akt lásce a citům nepomůže. To je ověřené a jisté. Mně navíc na svatbě vždycky vadil ten cizí chlápek, co měl řeči, jako kdyby byl pánbůh. Třikrát rozvedený, někdy alkoholik, a kázal… Bylo vidět, že mu to je také dost jedno, protože takhle klábosí od 12 do 16 hodin každé úterý. Pro mě to nebylo. Ostatně začíná končit i pohřbívání. Perspektivně budeme buď online, nebo off-line. To bude všechno.

Prof. Petr Weiss, sexuolog

Pro někoho je svatba přežitkem, pro jiného zase zásadní životní událostí. Faktem je, že dnes se až 40 procent dětí rodí mimo manželství. To ovšem neznamená, že se rodí do neúplných rodin – mají milující se rodiče, kteří se pouze jaksi nevzali. Buď proto, že považují manželství za již překonanou instituci, nebo – a myslím, že tento druhý případ je častější – z daňových a jiných finančních důvodů.

Foto: Petr Horník, Právo

Podle sexuologa Petra Weisse není ideálním předpokladem pro manželství zamilovanost, ale sdílení stejných hodnot.

Pokud státem nebudou zvýhodňovány svobodné matky, lidé budou více uzavírat i formální manželství. Na to by však zase doplatila velká skupina těch matek, které jsou skutečně s dítětem samy.

Jiřina Šiklová, socioložka

Svatbu nepovažuji za přežitek, ale za proklamaci závaznosti vztahu muže a ženy před sebou i před veřejností. Pokud spolu dva lidé „chodí“, mají se rádi a slibují si vzájemnou věrnost, pak je správné, když tuto věrnost vztahu také zveřejní.

Je-li někdo zadaný, další si rozmyslí, zda ho má či nemá získávat. Ten, kdo je ženatý, vdaný, je tím „označen“ či, chcete-li, okroužkován tím symbolickým prstýnkem i pro ostatní lidi kolem.

Foto: ČTK

Jiřina Šiklová

Pokud ti dva mají děti, je sňatek, tedy formální právní svazek rodičů, nesmírně důležitý. Ženatí a vdané se sice také občas pohádají, ale právní závazky zbrzdí rozpad vztahu. I když se dva lidé rozvedou, nepřestávají být pro dítě otcem nebo matkou.

Sňatek je tedy také ochranou před unáhleným rozchodem dvou lidí, výrazem závazku. V současnosti lidé nechtějí být ničím vázáni, oddalují svoje konečná rozhodnutí a vlastně tak oddalují svoji dospělost.

Daniel Fajfr, předseda Ekumenické rady církví ČR a Rady Církve bratrské

Manželství začínající nějakým aktem smlouvy (svatbou) je nejstarší instituce osvědčená tisíciletími, a proto není důvod – byť se některá manželství nepovedla a ztroskotala – na tuto formu rezignovat. Nic lepšího tak dlouhodobě fungujícího ještě nikdo nevymyslel.

Myslím si, že dnešní generace dětí narozených a vychovávaných nesezdanými páry bude jednat jinak než jejich otcové a matky. Naopak děti vyrůstající ve fungujících manželstvích se budou držet svého vzoru.

Foto: archív

Daniel Fajfr

Je na místě zmínit, že převládající počet nesezdaných párů pochází ze skupiny obyvatel se základním a středním vzděláním bez maturity. Důvody bývají různé, například pocit nedostatečné finanční zajištěnosti. Očekávání prvního dítěte již pro mnohé není společenský důvod k uzavření manželství, jak tomu bývalo dříve.

Anna Polívková, herečka, vítězka StarDance

Nemyslím si, že svatba je přežitek, jen asi prožívá útlum. Je to však stále zásadní životní rituál. V Praze se prý rozvádí 80 procent manželství, ale kolem mě je několik manželských párů a zdá se, že fungují krásně. Myslím, že je dobře, že to už není společenská povinnost, ale prostě svobodné rozhodnutí dvou lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Anna Polívková

Indové říkají, že když se oni berou, začínají vařit polévku, a když se berou Evropani, polévka už začíná chladnout. Na tom něco je. Svatba by neměla být záchranným kruhem soužití. Znám jeden pár, žili spolu dvacet let, a tak se rozhodli, že to oslaví svatbou – snad se nerozvedou.

Matěj Ruppert, zpěvák – do ankety odpovídal ze svatební cesty v Paříži

Není! Naopak je dnes daleko víc institutem lásky než pragmatického rozhodnutí třeba rodičů nevěsty a ženicha. Cenou za to je, že láska občas vyprchá a manželství skončí, hlavně když to nebyl sňatek církevní. My jsme se pro svatbu rozhodli jednak proto, že jsme chtěli svůj vztah stvrdit, jednak proto, že chceme mít dítě a praktické otázky s tím spojené tak budou snadnější.

Foto: Petr Horník, Právo

Matěj Ruppert

A proč se dnes tolik lidí nebere nebo zůstává single? Asi nevyrostli na Vinnetouovi a Old Shatterhandovi, kteří své přátelství stvrdili krví. Ale vážně: asi mají spoustu jiných starostí a sňatek už taky není tak společensky důležitý jako dřív.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejoriginálnější žádosti o ruku

Lidé žádají o ruku těmi nejneuvěřitelnějšími způsoby. Od jisté doby se ale rozmohl trend, kdy se ty nejoriginálnější žádosti o ruku nahrávají na internet. Tam...

Jak zorganizovat svatbu krok po kroku

Lidé sní o báječné svatbě, která nezruinuje jejich rozpočet, ale zároveň bude tou vysněnou, se vším všudy. Jenomže pro nezasvěcené je příprava svatby celkem...

Výběr článků

Načítám