Hlavní obsah

Studie potvrzuje souvislost mezi obezitou a rakovinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Studie amerických vědců, kteří sledovali po 16 let 900 000 osob, potvrzuje už dříve vyslovené teorie o souvislosti mezi obezitou a úmrtností na různé druhy rakoviny. Ze závěrů nové studie vyplývá, že obezita odpovídá za 14 procent úmrtí na rakovinu u mužů a za 20 procent u žen.

Foto: Jiří Kutáč

Doprava byla řízena kyvadlově

Článek

"Na základě souvislostí, které jsme při práci na této studii pozorovali, soudíme, že tendence k nadváze a obezitě vede ve Spojených státech ke 14 procentům úmrtí na rakovinu u mužů a ke 20 procentům u žen," napsali badatelé v nejnovějším vydání odborného časopisu New England Journal of Medicine.

Lékaři z American Cancer Society v Atlantě mají za to, že "v případě 90 000 osob by v USA bylo možno vyhnout se úmrtí na rakovinu, kdyby si tyto osoby udržovaly normální váhu". Autoři studie sledovali 404 576 mužů a 495 477 žen, kteří na začátku v roce 1982 neměli rakovinu. Ve statistice o vztahu mezi tělesnou hmotností a zjištěnými případy rakoviny brali v úvahu další rizikové faktory, například tabakismus.

U mužů i žen jsou nadváha a obezita nezanedbatelnými faktory, které působí při vzniku rakoviny jícnu, tlustého střeva a konečníku, jater, žlučníku, slinivky břišní nebo ledvin. U mužů je to rovněž rakovina žaludku a prostaty, u žen rakovina prsu, dělohy a děložního čípku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám