Hlavní obsah

Starší rodičky žijí déle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HELSINKY

Vyššího věku se dožívají ženy, které přivedou na svět potomky až ve zralém stadiu života. Tvrdí to alespoň tým finských biologů, který se závislostí mateřství na délku života žen zabýval.

Článek

Skupina vědců z univerzity v Turku zahrnula do studie čtyři generace finských rodin podle rodných knih z 18. a 19. století.

Z výzkumu, jehož výsledky publikovala v americkém odborném časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, vyplynulo, že ženy a dívky, které porodily své děti jako hodně mladé, také dříve zemřely.

Podle názoru vedoucí výzkumného týmu Jenni Pettayové je nepochybné, že reprodukce má přímý vliv na vývoj délky života. Dědičné vlohy žen souvisí s věkem při prvním porodu či počtem potomků.

Dlouhověkost u žen příznivě ovlivňuje i schopnost starat se a vychovávat děti v důchodovém věku. Podobnou schopnost přenosu genetických informací u mužů vědci neshledali.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Ve kterém věku by podle vás měla žena mít děti?

Anketa

Ve kterém věku by podle vás měla žena mít děti?
18-20
1 %
21-25
12,1 %
26-30
61,5 %
30-35
18,4 %
36-40
3 %
40 a déle
4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2672 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejstarší rodička světa rozdělila lékaře

Protichůdné reakce vyvolal případ šestašedesátileté Rumunky, která v neděli porodila v bukurešťské nemocnici svou dceru Elizu Marii. Nejstarší matka světa...

Výběr článků

Načítám