Hlavní obsah

Stále více teenagerů se zbavuje tuků operací

DPA, Korzo/Plus
CINCINNATI

Volné oblečení, úmorné cvičení, pilulky na hubnutí a všemožné více či méně úspěšné diety. Takovým způsobem se dnešní teenageři trpící nadváhou snaží shodit byť jediné deko. Ve Spojených státech a v Kanadě se však množí případy, kdy teenagerům pomáhají s kily dolů chirurgové. Nejčastějším zákrokem je takzvané podvázání žaludku.

Článek

"Teenagerů přichází s požadavkem na podobnou operaci opravdu stále více. Některým ji doporučíme, jiné se snažíme pomocí psychologů přesvědčit o alternativním způsobu hubnutí," řekl doktor Thomas Inge z Lékařského centra dětské nemocnice v Cincinnati.

Zákrok je podle něj možné udělat pouze u dívek starších třinácti let, chlapcům, jichž prozatím není tolik, by pak mělo být nejméně patnáct. Dospívající mládež přivádějí k chirurgům nejčastěji jejich rodiče.

"Častokrát se nám stává, že operujeme nějakou ženu, která pak o několik týdnů později přijde se svojí dcerou," prozrazují lékaři, kteří se na operace žaludku specializují. Dospělí pacienti po zákroku během roku zhubnou běžně něco mezi sedmdesáti a osmdesáti procenty kilogramů nadváhy. U dětí je to ještě více.

Mozek bude chtít jíst, žaludek to neumožní

"U pacientů se změní jen to, že jejich mozek bude chtít jíst, ale žaludek jim to nedovolí. Díky zmenšenému žaludku tak během dne snědí více malých porcí," vysvětlil doktor Inge.

Podle chirurgů ovšem neexistuje žádný důvod, proč by měli být v případě teenagerů více obezřetní. Tvrdí, že jejich zákrok pomůže dětem od rizika vzniku srdečních chorob, cukrovky a dalších nemocí spojených s nadváhou, které mají kořeny v dětství. Nakonec ale lékaři připustili, že tu určitá rizika spojená s operací přece jen jsou, infekcí v ráně počínaje a život ohrožujícími krevními sraženinami konče.

Reklama

Výběr článků

Načítám