Hlavní obsah

Stále více mužů i žen žije bez partnera

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singles jsou podle odborníků fenomén dnešní doby. Podle údajů Českého statistického úřadu tvoří již 30 procent českých domácností. Jenom za posledních 15 let počet single domácností vzrostl o 555 tisíc. Za vše může dnešní doba, která nabízí nepřeberné množství možností.

Foto: Profimedia.cz

Nezávislý život bývá často náročnější než život v partnerském vztahu.

Článek

Každý z nás ročně potká více potenciálních partnerů než naši prarodiče za celý život.

„Nekonečná možnost volby však paradoxně vede k tomu, že výběrem partnera často strávíme více času než ve vztahu samotném. Často se navíc stane, že nakonec uděláme volbu, se kterou nejsme spokojeni a koloběh se opakuje,“ vysvětluje Martina Horáková ze seznamovací sítě Leyter.com. Řada lidí proto nakonec rezignuje. Šance najít si vhodného partnera se navíc snižuje s věkem.

Nezávislý život bývá často náročnější než život v partnerském vztahu. Každopádně je drahý. Když někdo žije sám, nemá se s kým podělit o splátku hypotéky, účty za energie či náklady na auto. I proto si singles často dobře rozmyslí, než v práci podají výpověď. Ve srovnání se svými ženatými či vdanými kolegy platí rovněž vyšší daně.

Vyšší podíl single domácností souvisí také s měnící se náladou společnosti. Ta nyní umožňuje každému vést plnohodnotný pracovní i soukromý život bez ohledu na rodinný stav.

„Každopádně neplatí, že kdo je dnes single, musí být navždy. Existuje řada způsobů, jak se s někým seznámit a moderní technologie tento proces ještě více usnadňují,“ uzavírá Martina Horáková.

Reklama

Související témata:

Související články

Generace Singles promlouvá z plátna

Když před časem obletěla svět anglická kniha a pak film Deník Bridget Jonesové, bylo jasné, že úspěch je dán nejen vtipem, ale i tím, že se tvůrci trefili do...

Výběr článků

Načítám