Hlavní obsah

Stále více českých mužů trápí poruchy erekce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poruchy erekce trápí až polovinu českých mužů, jen každý desátý vyhledá odbornou pomoc. Přitom nejde o neřešitelný problém. Nejedná se o ztrátu mužství, muž není kvůli tomu neplodný.

Foto: Profimedia.cz

Díky odkládání návštěvy lékaře mohou páry zameškat až 500 souloží za rok.

Článek

"Z průzkumu Světové zdravotnické organizace přiznalo 19 procent českých mužů, že někdy trpěli sexuální poruchou, a 15 procent řeklo, že mají sexuální problémy aktuálně. Ve věkové skupině nad 60 let trpí erektilní dysfunkcí 50 až 60 procent mužů," upřesnil profesor Dalibor Pacík, který působí na urologické klinice brněnské Fakultní nemocnice U Svaté Anny.

Případů poruch ztopoření penisu se podle něj odhaluje více díky tomu, že se lékaři na tento problém u svých pacientů více zaměřují. Vliv na přibývání případů má i stárnutí populace.

"Nepochybně přibývá faktorů, které přispívají ke vzniku erektilní dysfunkce, jako je například poškození cévního systému. Vliv má i zevní prostředí a stres," řekl profesor.

První známka vážnějšího onemocnění

Upozornil, že poruchy erekce mohou být prvním příznakem vážné choroby, jako jsou vysoký tlak, cukrovka, hrozící infarkt nebo i duševní nemoc. Předcházejí ji o mnoho měsíců i let, takže lékař by u pacientů s poruchou erekce měl vždy provést potřebná vyšetření. Muži se obvykle začnou léčit dva roky až pět let po objevení prvních obtíží. Problémy s erekcí se netýkají jen muže, zasahují celý pár.

Při obvyklé frekvenci souloží českých párů dvakrát týdně je to 500 zmeškaných souloží. To už dokáže narušit vztahy mezi partnery a vnést mezi ně odcizení. Léčba poruch erekce je proto věcí páru, podání léku by měla předcházet úprava narušených vztahů.

Reklama

Související články

Do boje se zabijáky erekce

Selhání erekce, tedy erektilní dysfunkce (ED), trápí více než polovinu mužů starších 40 let. Samozřejmě v různé míře. K lékařům však zajde pouze deset procent...

Výběr článků

Načítám