Hlavní obsah

Stále častěji zodpovědnost za bezpečný sex přebírají ženy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečný sex by měl být v dnešní době samozřejmostí. A nejedná se jen o ochranu před početím, ale především před pohlavně přenosnými nemocemi. Bohužel ne všichni tato rizika respektují a dost často jednoduše riskují. Někteří muži spoléhají i na zodpovědnost ženy a také na její pilulky s hormonální antikoncepcí. Jenže popularita pilulek klesá a na řadu opět přicházejí kondomy.

Foto: Profimedia.cz

Bezpečný sex by měl být v dnešní době samozřejmostí.

Článek

Ačkoliv kondomy nakupují stále nejvíce muži (51 %), ženy je v posledních letech dohánějí. Téměř 49 % žen nechce ponechat nic náhodě a preventivně si je kupují také. Spolehnout se na muže je v tomto ohledu stále těžší. Jak ukázal průzkum společnosti Slevomat, většina žen přebírá zodpovědnost do vlastních rukou, alespoň z pohledu ochrany před početím.

To potvrzují i dlouhodobé sexuologické studie, podle kterých jsou ženy obezřetnější a na své partnery se stále méně spoléhají.

Podle gynekoložky Marcely Kotoulové kondomy nejvíce používá věková kategorie 25 až 34 let. Je to dáno i tím, že v tomto věku lidé častěji inklinují k nezávaznému sexu, ale také začínají vysazovat hormonální antikoncepci z důvodu obav z vedlejších účinků.

Naopak zájem o kondomy klesá po 35 letech věku, kdy je používá pouze 15 % lidí. „Trendem doby je, že do 40 let se ženy snaží dohnat, co se dá. Tedy založit rodinu a mít ideálně dvě děti. Zároveň samozřejmě platí, že s přibývajícími léty plodnost ženy klesá a s tím klesá i používání antikoncepce,” upozorňuje MUDr. Kotoulová a dodává: „Navíc s přibývajícími léty rovněž klesá frekvence sexuálního styku.”

Kdo nejčastěji nakupuje kondomy (podle věku)
věk 18–24 let25 %
věk 25–34 let55 %
věk 35–44 let15 %
věk 45–64 let4 %
nad 65 let1 %

Reklama

Výběr článků

Načítám