Hlavní obsah

Špatná hygiena dívkám způsobuje problémy

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně matek ani netuší, že by malé děvčátko či dívka před pubertou mohly mít nějaké gynekologické potíže. Zatímco v kojeneckém věku o jejich intimní partie dobře pečují, pak od doby, když přestanou nosit pleny, na ně snad úplně zapomenou.

Foto: Pavel Čempěl

Adventure golf v Bohumíně.

Článek

U kojenců a batolat ubyl v poslední době výskyt opruzenin. Je to jistě díky používání papírových plen a speciálních ubrousků. Pouze občas se v tomto věku objeví kvasinková infekce. Ani u batolat není ještě situace nijak dramatická.

Zdravotní stav se ale může rychle změnit. Někdy k tomu stačí, když si nahé dítě sedne na podlahu, na trávu či na písek nebo se nesprávně očistí po stolici. To pak má infekce do těla velmi snadnou cestu. Situaci mnohdy zhorší, když se intimní partie dítěte myjí mýdlem.

V předškolním věku nastane velký zlom

V tomto stáří se děvčátka ještě nedokáží o sebe dobře postarat. Často z neznalosti správného postupu infikují zbytky stolice močovou trubici. Může se objevit i nákaza roupy. K nejčastějším gynekologickým potížím děvčátek mezi třetím a devátým rokem patří infekce stydkých pysků a vnějších genitálií.

Ani ve školním věku se situace příliš nelepší, protože hygiena v průběhu dne obvykle nestojí za nic. Potížím lze předejít kvalitní a pravidelnou očistou. Není vůbec složitá.

"Stačí dítě jednou denně osprchovat a použít žínku, která je vyhrazena pouze pro tyto partie a kterou je třeba po každém použití přeprat. Nikdy nepoužíváme parfémovaná mýdla a sprchové gely, protože dráždí sliznice a narušují přirozené prostředí pochvy. Ideální je zvolit nedráždivý kyselý mycí prostředek s jemnou dezinfekční přísadou. Dnes už to není problém, protože dětský intimní mycí gel je na trhu. Ještě připomínám, že po umytí se genitálie musí utřít do sucha," uvádí pražská gynekoložka MUDr. Eva Mazánková-Outlá.

Dívka se mění v ženu

Když zahájí hormonální činnost vaječníky, mění se postupně malá holčička v ženu. "Projeví se to ve změně poševního prostředí, které má nyní kvůli bakterii lactobacilu kyselé pH. To má klíčový význam pro obranyschopnost těla. Je zde totiž teplo, vlhko a tma. To znamená, že je to ideální prostředí pro množení bakterií a kvasinek. Právě výrazné kyselé prostředí, které se svými hodnotami blíží až k prostředí v žaludku, je schopno udržet množení choroboplodných zárodků na uzdě," dodává dr. Mazánková-Outlá.

Prevence rozhoduje

Léčba dětí bývá relativně svízelná a nepříjemná. Ve většině případů je místní - poševními čípky. Pokud současně probíhá i zánět močových cest, je třeba léčit organismus celkově, většinou antibiotiky.

Zdravotním potížím zabráníme pouze dodržováním správné hygieny, a to jak tělesné, tak i spodního prádla. Bakterie si totiž můžeme do těla zanést i tím, když si budeme oblékat spodní prádlo přes boty nebo když ho odhodíme na zem.

Někdy také bývá zánět způsoben cizím tělesem v pochvě. Holčička si ho často zavede při hře. Jsou to např. malé kostky z Lega, figurky ze hry Člověče nezlob se, lentilky apod.

Dodržovat čistotu se rozhodně vyplatí

Pohlavní orgány si má dítě mýt pod tekoucí vodou, a to minimálně jednou denně, lepší je dvakrát denně.

V žádném případě nepoužíváme parfemované mýdlo či sprchový gel.

K mytí intimních míst máme speciální žínku, kterou je třeba po použití vyprat. Umýt se ale dítě může klidně i rukou.

Už malé dítě by se mělo naučit se správně utírat po stolici toaletním papírem. Jinak si zanese bakterie z řitního otvoru do močové trubice nebo pochvy.

Pokud si dítě hraje na písku nebo na trávníku, mělo by mít takové oblečení, aby přes něj bakteriální zárodky nepronikly do těla.

Spodní kalhotky má nosit zásadně bavlněné. Dobře sají pot a zároveň umožňují jeho odpařování. Prádlo je třeba prát v horké vodě, spory kvasinek se totiž praním ve vodě teplé jenom 30 stupňů nezničí.

Pokud dáme holčičce kalhoty, které jsou těsné a neprodyšné, např. džíny a legíny, bude často trpět zapařením, opruzením a výtokem.

V bazénech a ve společných sprchách se dobře daří plísním, houbám a infekcím. Po návštěvě bazénu by rodiče měli dohlédnout na to, aby si dítě sundalo plavky a důkladně se osprchovalo.

V bazénu nebo v sauně si má dítě sedat pouze na svůj vlastní ručník. Pečovat musíme nejen o malé děti, děvčátka je třeba kontrolovat stále i v průběhu dospívání.

Možným zdrojem infekce je také masturbace. Rodiče by tomu jevu neměli věnovat přehnanou pozornost. Je to normální situace, která se může vyskytnout i ve velmi nízkém věku. Není dobré ji zakazovat, je lepší dítě poučit o nezbytnosti zachovávání pravidel hygieny.

Reklama

Výběr článků

Načítám