Hlavní obsah

Sladit s partnerem sexuální cyklus nemusí být úplně snadné

Novinky, Eva Dvořáková

Je normální milovat se jednou za tři dny, týden nebo měsíc? Postupem času se těmito otázkami začíná zabývat stále více párů. Existuje nějaký průměr, podle kterého by se měly páry řídit, aby se uspokojily obě strany? Nebo je potřeba se „natvrdo” domluvit, pokud vše neklape ke všeobecné spokojenosti?

Foto: Profimedia.cz

Stačí jednou týdně, nebo hned každý den? A je jedenkrát za měsíc málo?

Článek

Je fakt, že sladit se svým partnerem vlastní sexuální cyklus nemusí být úplně snadné. Začátky všech vztahů jsou plné milostného poblouznění, s čímž samozřejmě souvisí i nekonečně dlouhá milování nebo intimní styk téměř pokaždé, kdy se dva milenci ocitnou o samotě.

Pro spoustu lidí má bohužel časem sexuální aktivita spíše tendenci klesat. Samozřejmě se najdou i tací, kteří berou sex jako pudovou záležitost a jsou schopni si ho užívat denně. Jenomže v tomto případě se pak ve velké míře vytrácí zamilovaná gesta a intimní styk bývá povinnou rutinou, kterou je třeba vykonávat v relativně pravidelných intervalech.

Chuti nejde poručit

V první řadě je třeba si uvědomit, že párů, kde mají partneři dlouhodobě podobnou nebo vyrovnanou chuť na sex, je tak extrémně málo, že je třeba je brát spíše jako výjimku, a nikoli jako běžnou praxi. „Domnívám se, že bychom se měli učit komunikovat a řešit tuto situaci už zřejmě v hodinách rodinné výchovy na základních školách, protože s největší pravděpodobností to dříve nebo později zasáhne do života nás všech,” doporučuje sexkoučka Julie Gaia Poupětová a dodává:

„Když má jeden z partnerů chuť na sex daleko méně, jsme zvyklí brát ho jako toho, se kterým je něco špatně. Toho se většinou první partner snaží dostrkat k lékaři a nechat ho tzv. opravit, a to není v pořádku. Je třeba brát potřeby obou partnerů jako stejně správné.”

Když to jinak nejde, sex plánujte

„Klienti za mnou chodí s otázkami, jak často je normální a běžné mít sex, nebo naopak vyzvídají, jak si vedou ostatní páry, které ke mně docházejí,” říká sexuální terapeutka Matty Silverová a potvrzuje, že je úplně v pořádku, když jsou spolu dva lidé, kteří mají odlišný sexuální apetit.

„Nedostatek sexu neznamená nedostatek lásky! Bohužel se pak stává, že se ten z partnerů, který není tolik aktivní jako jeho protějšek, cítí méněcenný a pod tlakem. To může mít za následek, že se partneři začnou sexu vyhýbat úplně. Proto radím, aby si dvojice v tomto případě sex naplánovala a předešla tak právě pocitům méněcennosti.”

Sexuální a vztahový expert z Ameriky, Ian Kerner, říká, že na určení, jak často je to „normální”, nikdy neexistuje jedna správná odpověď. „Sexuální život dvou lidí je vždy ovlivněn hned několika faktory: životním stylem, věkem, zdravotním stavem, individuálním libidem, ale samozřejmě také kvalitou vztahu. Takže i přesto, že neexistuje žádná správná odpověď na to, jak často by se dva lidé v páru měli milovat, aby udrželi svůj milostný život na uspokojivé hranici, osobně bych radil, aby se o to pokusili alespoň jednou týdně.”

Ideální počet koitů neexistuje

Toto tvrzení nevyvrací ani Poupětová: „Nic takového neexistuje a z mé praxe je rovněž zavádějící používat jako normu výsledky sexuologických studií, které uvádějí různá čísla ze svých výzkumů. S trochou nadsázky (ale i moudrosti psychologie štěstí) lze říci, že je pro většinu lidí důležitější být na tom lépe, než je na tom náš soused.”

Spousta lidí má stále problém o sexu nebo o milování samotném vůbec promluvit. Jenomže bez komunikace nejde problém v žádném případě vyřešit. Jak tedy na to? „Rozhodně otevřeně,” říká Poupětová. „Bohužel to ale mnoha lidem vadí a dělá problémy nejen ve vyjadřování, ale i v přijímání informací. Každý z nás má nastavené jiné hranice vlastní komfortní zóny toho, co považuje za normální. A z toho pak vyplývají i naše očekávání, která promítáme do komunikace o sexu s partnerem.

Nejjednodušší zásady jsou tři: nevynášet soudy, nekritizovat a nebrat to osobně. Jedině tak se doberete k podstatě sdělení. Otevřená komunikace je často na začátku řešení. Většinou se partneři musí naučit mnoho dalších dovedností a překonat vlastní předsudky, pokud nechtějí jít s mainstreamem a skončit u nevěry či absolutně bez sexu.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám