Hlavní obsah

Silikonová prsa vydrží i vášnivé milování

Právo, Kateřina Rollová

V poslední době se objevily zprávy, že silikonové implantáty, které se používají ke zvětšování prsů, při běžném vyšetření na mamografu explodovaly. Tyto dezinformace je třeba uvést na pravou míru, protože řada žen tuto operaci podstoupila.

Foto: Hana Machová

Schůzka s dobrovolníky v Trnovanech

Článek

"Touto zprávou jsem byl opravdu šokován. Neznám žádnou vědeckou studií švýcarských ani jiných vědců, která by došla k závěru, že 62 procentům testovaných žen praskly implantáty bezprostředně po nebo dokonce při mamografickém vyšetření. Nesetkal jsem se s tím ani na žádném vědeckém kongresu plastických chirurgů," řekl plastický chirurg MUDr. Svatopluk Svoboda z Alfa-Centra lékařské kosmetiky a léčebné rehabilitace v Praze a vedoucí lékař 1. kolínského sanatoria.

"Prostě o něčem podobném nezazněla ani zmínka. Kromě toho znám desítky žen s prsními implantáty, které pravidelně podstupují mamografické vyšetření. Vždy bez jakékoli komplikace," dodal.

Kvalita se ověřuje

Prsní implantáty byly a jsou předmětem neustálých testů a velmi přísného ověřování kvality. Už při výrobě procházejí náročnými zkouškami a jejich kvalita je sledována. Někteří výrobci uvádějí, že implantát vydrží zátěž až 800 kg. Je ale samozřejmé, že ve výjimečných situacích, například při těžké autonehodě nebo třeba při přepadení, kdy je útočník probodne nožem či prostřelí, může dojít k jejich poškození.

To jsou však případy zcela ojedinělé. Jinak odolají všemu - míčovým hrám, vášnivému milování i mamografu.

Bouchající silikony jsou stejným výstřelem naslepo jako jejich souvislost s rakovinou. Řada odborníků na základě výzkumů a dlouhodobých studií potvrdila, že implantáty rozhodně nezhoršují riziko vzniku karcinomu prsu a samy jej nevyvolávají. Dokonce jedna z amerických studií sledovala ženy s implantáty 29 let. Přesto se čas od času znovu a znovu tato informace objeví.

Je ale zcela přesvědčivě prokázáno mnoha vědeckými pracemi na celém světě, že procento žen s rakovinou prsu s implantáty je naprosto stejné jako procento žen s rakovinou prsu bez implantátů.

"Je absolutní nesmysl tvrdit, že by mohly být příčinou opožděného zjištění rakoviny mléčné žlázy. Ta totiž není za implantáty schována, jak údajně tvrdí švýcarští vědci. Naopak - mléčná žláza je vždy před nimi, lze ji tedy velmi dobře vyšetřit," konstatuje doktor Svoboda.

Ňadra zůstanou ozdobou žen

Nevyjdou nikdy z módy a je úplně jedno, zda jsou přirozená nebo silikonová. Dodávají ženám sebevědomí, často znamenají i nový start do života. Věřte nebo nevěřte, ale mnoho žen, které si nechaly zvětšit prsa, se úplně změnilo.

"Díky dvěma obyčejným implantátům se staly jistější v partnerských vztazích a třeba i v práci," tvrdí chirurg.

Reklama

Související témata:

Související články

Prsní implantáty prý ženou k sebevraždám

S klidným srdcem už mohou odborníci všem dámám doporučovat, aby si dvakrát rozmyslely pořízení prsních implantátů. Nezávislé výzkumy ve Spojených státech...

Německo: implantáty ze sóje působí jako jed

Implantáty ze sójového oleje, které se používají ke zvětšení ňader, ohrožují v Německu zdraví šesti tisíc žen a musí být vyměněny. Informaci přinesl německý...

Výběr článků

Načítám