Hlavní obsah

Sexuoložka Laura Janáčková: Kamarád taky rád

Právo, Laura Janáčková

Mám kamaráda. Je to muž, který vyznává podobné hodnoty a baví ho podobné zájmy jako mě. Můžu se mu svěřit se svými pocity a názory bez strachu, že by je zneužil nebo odsoudil. Vážím si ho. Naše přátelství se vyznačuje vzájemnou náklonností a porozuměním. Jistě i vy máte takové přátele. Ale uvědomili jste si někdy, že stejné hodnoty, které jsou základními stavebními kameny vašeho přátelství, vytvářejí i spokojený partnerský vztah? Mluvím o komunikaci, úctě, porozumění, toleranci a lásce ve smyslu laskavosti.

Foto: archív Laury Janáčkové

Laura Janáčková

Článek

Rozdíl mezi přátelstvím a láskou dvou partnerů tvoří sex. Přátelství nestojí na fyzické a sexuální přitažlivosti. Ale ruku na srdce, zdá se vám to možné? Moje babička říkávala, že přátelství mezi mužem a ženou neexistuje. Vždy tam jeden chce víc.

Evoluční sexuoložka April Bleskeová zjistila díky svým výzkumům, že víc chtějí muži. Naději, že jednou dojde třeba i na sex, hodnotili v jejích studiích výrazně výš než ženy. Také po něm toužili dvojnásobně silněji v porovnání s nimi. Rozdíly mezi svobodnými a zadanými muži nebyly žádné. To znamená, jen tak mezi námi holkami, že bychom neměly podceňovat roli kamarádek našich partnerů.

K ještě zajímavějším poznatkům se tato evoluční psycholožka dopracovala, když si položila otázku, jestli k těmto mužům cítily sexuální přitažlivost i jejich protějšky. Ženy mírně podhodnocovaly míru, jakou k nim jejich kamarádi sexuálně tíhli. A pánové výrazně nadhodnocovali to, jak přitažliví se jevili svým přítelkyním. Také mnohem častěji ukončovali toto přátelství, když pochopili, že sex nebude součástí jeho náplně.

Pokud se žena rozhodne, že bude s určitým mužem pouze kamarádit, s největší pravděpodobností ji sexuálně nepřitahuje.

Pokud se žena rozhodne, že bude s určitým mužem pouze kamarádit, s největší pravděpodobností ji sexuálně nepřitahuje. Chce ale tento vztah rozvíjet, protože v něm nachází společnost, velkorysost a ochranu ve chvíli, kdy to potřebuje. Ale také informace o opačném pohlaví a díky mužově podvědomému sexuálnímu zájmu o ni i zvýšení vlastního sebevědomí.

Muž, který z vlastní vůle trvá na kamarádství, to v dnešní době nemá úplně jednoduché. Zvláště je-li úspěšný, bohatý a aspoň trochu atraktivní. Ženy pak schovávají pod zástěrku kamarádství svůj chtíč jako prostředek ovládnutí muže. Jeden můj známý se stal doslova štvancem žen. Od svých kamarádek očekával pouze společnost, informace a někdy i kontakty na potenciální sexuální partnerky.

Tyto ženy – kamarádky – však chtěly víc. Dříve či později se stávaly milejšími, laskavějšími a přítulnějšími. Dášenky a Olinky mu psaly něžné „kamarádské“ SMS zprávy na dobrou noc. Janičky nosily pomeranče, když se vymlouval na chřipku. A Silvie nejprve přivedla na večeři kamarádku, aby s tím, jak pokročila noční hodina a konzumace alkoholu v krvi, nabízela netradiční sexuální zážitky ve třech.

Zdá se, že jeho konstatování „Budeme kamarádi“ fungovalo jako nová strategie, jak rychle získat sex. Od modelky Hanky dostal ručník s nápisem kamarád. Po několika dnech se před ním celá svlékla a nemohla pochopit, že s ní nechce spát, i když má erekci. Pak přišla asistentka Lenka a řekla: „Samo že budeme kamarádi.“ A pokračovala sloganem vypůjčeným z filmu Jak básníci přicházejí o iluze: „Kamarád taky rád.“

Kamarád s bonusem

Je tu i další terminus technicus: Kamarád s bonusem. Mnoho žen a mužů touží po svých přátelích opačného pohlaví. A někdy dojde i k naplnění jejich tajných tužeb. Téměř 20 % lidí udává, že měli sex s přítelem opačného pohlaví. Někdy však tyto tužby splněny nejsou. Ve vztahu zůstává jednostranný obdiv, láska a smutek při odloučení, pak se setkáváme s platonickou láskou. A jindy žádné tužby nemáme. Ale můžeme si být jistí, jestli je také nemá náš kamarád opačného pohlaví?

Přesto všechno není nic, co by převážilo opravdové přátelství. Jak stojí psáno v Knize Šalamounově: „Pro někoho znamená přátelství prospěch. Takový přítel u tebe v čase bídy nestojí. Až budeš na dně, bude stát proti tobě a zakrývat si tvář. Věrný přítel je nejsilnějším spojencem. Ten, kdo takového našel, nalezl pro sebe poklad.“

Reklama

Související témata:

Související články

Nelehký život s hysterickým partnerem

Život jako na houpačce. Jeden den jste zahrnováni city, pozornostmi, láskou a druhý den slyšíte výčitky, obviňování a jste nejhorší ze všech. Tak může vypadat...

Výběr článků

Načítám