Hlavní obsah

Sexuoložka Hanka Fifková: Sex musí těšit oba partnery

Právo, Hanka Fifková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno si u mne v ordinaci posteskl jeden mladý muž: „Ženy od nás v posteli očekávají, že to všechno nějak zařídíme. Atmosféru, předehru, jejich vzrušení, svoje vzrušení, dlouhou erekci, jejich orgazmus, dlouhou soulož, svůj orgazmus a já nevím, co všechno ještě. Když se něco z toho nepovede, můžeme za to my. Takhle je ta situace nastavená dost nefér. Bývá to někdy fakt hodně nevděčná dřina. Kdyby to bylo jen na mně, vypadalo by všechno jinak.“

Foto: Profimedia.cz

Není dobré představovat si milování jako něco automatického, co bude samozřejmě fungovat celý život a nedá téměř žádnou práci.

Článek

Stěžoval si právem? Jak si vlastně představují dobrý sex ženy a jak jejich muži? O mužských preferencích toho víme dost, díky pornografii. Pro muže jsou důležité vizuální podněty. Rádi se na své partnerky dívají a rádi si užívají soulož na mnoho způsobů. Líbí se jim, když žena dokáže projevit vzrušení a když ví, že hlavní erotogenní zónou mužů nejsou bradavky ani šíje, ale penis. Těší je, když se o něj partnerka zajímá a nestydí se zkoušet různé způsoby, jak s ním zacházet.

V ženských představách se často vyskytuje muž, který vše zařídí. Určitá potřeba pasivity a podvolení se dominantnímu partnerovi je mnoha ženám vlastní. Ve všedním životě však tyto představy nefungují tak jednoduše. Nejedna žena si pak stěžuje kamarádce: „Neví, co má dělat, abych byla spokojená. Ještě jsem se s ním neudělala.“ Tím trochu potvrzuje pocit onoho mladého muže, že je to nefér.

Mezi mužskou a ženskou sexualitou existuje řada rozdílů. Počínaje biologickými faktory, které ovlivňují potřebu sexu, přes odlišná očekávání, jak by milování mělo probíhat, až po rozdíly ve způsobech, jak dosáhnout vzrušení a orgazmu. Dá se to všechno skloubit dohromady? Existuje recept na oboustranně spokojený sexuální život v dlouhodobém vztahu?

Sex, na kterém jeden trvale tratí, nemívá zrovna velkou budoucnost.

Určitě ano. Není dobré představovat si milování jako něco automatického, co bude samozřejmě fungovat celý život a nedá téměř žádnou práci. Naopak, milování bývá někdy pracné a vůbec ne samozřejmé. Vyžaduje úsilí. Zodpovědnost za jeho průběh však musí přijmout obě strany.

Ženy by měly dbát o svůj vzhled, aby dávaly svým mužům dostatek různých vizuálních podnětů. Také by neměly nechávat vše jen na nich. Za vlastní vzrušení a orgazmus musí cítit aspoň část zodpovědnosti. Muži by se pak možná mohli víc zajímat o to, co se jejich partnerce líbí. Možná jim to někdy přijde zbytečné nebo namáhavé. Ale je dobré, pokud zjistí, že se jim vyplatí tu námahu vynaložit.

Vypadá to trochu jako výměnný obchod? Ano. Není důvod, proč se tomuto pohledu bránit. Dobrý obchod se pozná podle toho, že jsou obě strany spokojené. Naopak při špatném obchodu mívá jeden z partnerů pocit, že ho ten druhý využil a „odrbal“. Sex, na kterém jeden trvale tratí, nemívá zrovna velkou budoucnost. I to je stejné jako v obchodě. Neměli bychom na to zapomínat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám