Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Ženy mají čich na úspěšné muže

Právo, Jaroslav Zvěřina

Lidé si voní nebo nevoní nejen v životě, ale i v posteli. Dokonce o tom existují vtipy: Bohatý Jarda vystoupil z mercedesu a málem vrazil do chudého spolužáka Karla. Ten se ptal: „Jak jsi tak zbohatnul?“ Jarda: „Vymyslel jsem prášek, kterým dámě posypeš intimní místa, a ta pak voní jako pomeranč.“ Po roce se potkali znovu. Karel vystupoval z nablýskaného ferrari. „Co jsi vymyslel, Karle?“ ptá se udivený Jarda. „Prášek, kterým posypeš pomeranč, a ten pak voní jako dámská intimní místa.“

Foto: Profimedia.cz

Dámy mají vyvinutější čich než pánové.

Článek

Tento trochu jadrný vtípek vystihuje málo známý jev - dámy mají z neznámého důvodu vyvinutější čich než pánové. Možná proto milují mýdla, šampony, parfémy a muže, kteří jimi voní. Pány, zdá se, přitahují víc přirozené pachy. Proto většině z nich připadá nejpřitažlivější, když se jejich partnerka jenom osprchuje a voní sama sebou.

Stoupající zálibu dnešních generací v orálním sexu interpretují někteří sexuologové jako potřebu nalézt na hygienou odparfémovaném a vymydleném těle poslední zbytky individuálního pachu sexuálního partnera.

V zajímavém experimentu, při kterém ženy čichaly k propoceným tričkům různých pánů, dokázaly určit muže s vysoce nadprůměrnými příjmy.

Ve středověku prý ženy v některých společenstvích často používaly takzvané jablko lásky. Zamilovaná žena ho dala na nějakou dobu do podpaží a pak ho darovala svému milému, aby v něm odéry, jež z něho vanuly, probouzely jeho sexuální touhu.

Ubrousky a papírové kapesníky, které dámy nosí na pohlavních orgánech, plní v některých kulturách podobnou funkci dodnes. Podobně jako použité spodní prádlo. V určitých oblastech Karibiku prý k tomuto účelu používají dokonce placičku hamburgeru. Podobně muži v řadě balkánských států nosí i dnes během tanečních festivalů v podpaží kapesník. Na jeho pachy pak lákají ženy k tanci.

Dokážeme rozeznat pach blízkých lidí

U lidí je nejvýznamnější sexuálně signální látkou androstenon. Uplatňuje se u obou pohlaví. Nepřekvapí proto, že tvoří složku některých parfémů. Podobné účinky přisuzujeme pižmovým výměškům některých zvířat (cibetky, norci, kabar pižmový apod.). A také některým rostlinným parfémům. Zejména však pižmo považujeme od pradávna za pravý erotický pach a svého druhu afrodisiakum.

Lidé dokážou spolehlivě rozpoznat pach svých dětí a intimně blízkých osob. Dobře doložené jsou vlivy pachových vjemů na nervově hormonální pochody v mozku. Děje se tak prostřednictvím endorfinů a dalších přenašečů mozkových vzruchů. Takové vjemy se pak mohou podstatným způsobem podílet na rozvoji zvláště silných citových vazeb mezi matkou a dětmi, ale také mezi zamilovanými dvojicemi.

Jak už jsem řekl, ženy lépe vnímají různé vůně i pachy a jsou na ně citlivější. V zajímavém experimentu, při kterém čichaly k propoceným tričkům různých pánů, dokázaly určit muže s vysoce nadprůměrnými příjmy. Takže větší zájem o boháče nemusí být vždy jen chladný kalkul. Mají prostě na úspěšné muže dobře vyvinutý čich.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaroslav Zvěřina: Sperma jako antidepresivum

Byl to neobvyklý skandál. Souvisel s Americkou lékařskou společností a letošním svátkem svatého Valentýna. Šéf této úctyhodné organizace, jistý Dr. Lazar...

Výběr článků

Načítám