Hlavní obsah

Sexuálními problémy trpí mnoho lidí, řeší je však málokdo

LONDÝN

Výzkumy ukázaly, že sexuální problémy trápí hodně žen i mužů, ale jen malý počet z nich vyhledává odbornou pomoc. Z výsledků britské studie vyplynulo, že potíže ve svém sexuálním životě mělo za poslední dobu až 54 % dotázaných žen a 35 % mužů.

Foto: archiv MDZ

Mezi zastávkami vánočního turné Janka Ledeckého nechybí ani Zlín.

Článek

V Británii se v poslední době uskutečnily dva průzkumy zaměřené na sexuální dysfunkce, jejichž výsledky zveřejnil odborný časopis British Medical Journal.

První z výzkumů ukázal, že nejčastějším problémem je nedostatek zájmu o sex, předčasný orgasmus a bolestivá soulož. Studie se zúčastnilo 1 065 žen a 447 mužů z oblasti Londýna. Podle vědců mělo nějaký sexuální problém 22 % mužů a 40 % žen.

Problémy brání praktikování sexu

Druhá studie, založená na výsledcích celonárodního průzkumu sexuálního chování a způsobu života, přinesla ještě znepokojivější informace. Podle ní mělo v období jednoho měsíce před momentem dotázání nějaký sexuální problém celých 54 % žen a 35 % mužů. Dlouhodobější problémy byly přeci jenom v menšině.

Z výzkumu dále vyplynulo, že sexuální problémy bránily v praktikování pohlavního aktu 62 % žen a 33 % mužů. Odbornou pomoc vyhledalo jen 11 % mužů a 21 % žen.

Autoři výzkumu se domnívají, že zjištěné výsledky jsou významné. Pomohou podle nich vylepšit poradenskou činnost a výchovu lékařů.

Anketa

Jak jste na tom se sexuálními problémy?
Problémy se sexem mám a řeším je
30,7 %
Problémy se sexem mám, ale neřeším je
28,6 %
Problémy se sexem nemám
40,7 %
Celkem hlasovalo 619 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám