Hlavní obsah

Sexuální zdraví ženy je závislé na znalosti vlastního těla

Novinky, das

Sexuální zdraví ženy nelze redukovat pouze na nepřítomnost nemoci. Mnohdy se pojmem sexuálního zdraví myslí také ochrana proti sexuálně přenosným nemocem a v současné době jsou k těmto onemocněním přiřazovány také různé gynekologické obtíže včetně plánovaného rodičovství a antikoncepce. Nedílnou součástí jsou též problémy při sexu a psychika.

Článek

Sexualita je součástí života každé ženy. Všechna ženská těla mají potenciál k tomu cítit fyzické vzrušení a potěšení. Některé ženy si zvolí sexuální abstinenci, nicméně většina žen svoji sexuální touhu různým způsobem objevuje a realizuje. Důležitou částí sexuálního zdraví ženy je možnost svobodně rozhodnout, jakým způsobem svou sexualitu projeví.

Podle serveru www.sexualne.cz je důležitým výchozím bodem k takovému rozhodnutí dobrá znalost vlastního těla, zejména reprodukčních orgánů a toho, jak fungují. Když dobře známe vlastní tělo v různých věkových stadiích, je snadnější zvolit aktivitu, která je příjemná. Také je snadnější pečovat o zdraví, tedy provádět prevenci a ochranu před sexuálně přenosnými a gynekologickými onemocněními a starat se o ostatní záležitosti, které se sexualitou souvisí, jako je například těhotenství.

Sexualita začíná u znalosti reprodukčních orgánů, jejich funkcí a vzájemné propojenosti

Bohužel nedávné mezinárodní výzkumy ukázaly, že celá řada žen nezná anatomii ženského pohlavního ústrojí. Mnoho žen si plete pochvu s dělohou a současně netuší, jak je pochva v jejich těle uložena.

Podle sexuoložky Hany Fifkové je neznalost ženských pohlavních orgánů vázána na ranné dětství. "Zatímco všichni chlapci berou svůj penis odmalička běžně několikrát za den do ruky kvůli močení, malá děvčata se mohou tvářit, jako by jejich genitál neexistoval. Nechtějí-li, nemusí se ho vůbec přímo dotknout, " vysvětluje Fifková. Navíc některé maminky svým dcerám vše ještě komplikují větami typu: „Tam si nesahej, to slušné holčičky nedělají.“

"V pubertě pak takřka všichni kluci pod tlakem prudce narůstající sexuální potřeby začnou onanovat a bez problémů dosahovat orgasmu. Mnohé dívky se však v této době teprve dozvídají, že jsou majitelkami vaginy a dozvídají se to zdaleka ne ideálním způsobem, prostřednictvím informací o menstruaci. Nebývají to informace pozitivně laděné, protože menstruační krvácení je stále naprosto nesmyslně v mysli mnoha lidí spojováno s nečistotou," dodává Fifková.

Reklama

Související témata:

Související články

Když příroda udělá chybu

Ten případ vypadá neuvěřitelně. Vezmu to však popořádku. Žen, které mají příliš úzkou pochvu, není mnoho. Ale jsou. Ještě vzácnější bývají případy, kdy ji dámy...

Výběr článků

Načítám