Hlavní obsah

Sexuální postoje se mění v závislosti na vzdělání a náboženském vyznání

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Pokud jde o sexuální chování obyvatelstva, nebývá důležitá jen každodenní praxe, ale také postoje lidí k různým sexuálním otázkám. Není zapotřebí zdůrazňovat, že každý člověk tyto postoje v průběhu života obvykle mění. Tím spíše se pak mění názory celé společnosti.

Foto: Radka Patzáková
Článek

Někdo třeba odsuzuje homosexualitu. Jiný předmanželské pohlavní styky či umělé potraty. Jistě to závisí především na rodinné výchově. Nicméně ke změnám dochází. Co je ovlivňuje, to se snaží zjistit nejrůznější výzkumy sexuálního chování.

Postoje lidí lze zkoumat na stupnici, kde jsou na jedné straně názory liberální, které tolerují různé typy sexuálního chování. Na druhé straně nalezneme postoje restriktivní, které propagují zákazy a různá tabu.

Netýkají se jen sexuální orientace a potratů, ale také názorů na pornografii, masturbaci nebo orální sex. Případně předmanželských i mimomanželských styků, antikoncepce a oddělení sexuality od rozmnožování.

Tolerance přichází od vysokoškoláků

Není sporu o tom, že názory společnosti se mění. Posunují se pozvolna od postojů restriktivních k postojům liberálním. Zdaleka to nemusí znamenat, že by homosexuálů, potratů a případů manželské nevěry přibývalo. Liberalizace představuje spíše toleranci. Lidé stále ve větší míře toto jednání chápou, akceptují nebo alespoň neodsuzují.

Pokud pomineme už zmíněnou rodinnou výchovu, existuje několik naprosto nesporných faktorů, které přispívají k této liberalizaci. Podle všech dosavadních výzkumů je to především stupeň dosaženého školního vzdělání. Hned potom následuje náboženské vyznání. Mezi těmi, kteří propagují zákazy a různá tabu, bude více lidí se základním školním vzděláním a věřících.

Ti tolerantní a chápaví se častěji rekrutují z vysokoškoláků a ateistů. Není pochyb o tom, že výjimky potvrzují pravidlo. Statistická matematika všech výzkumů však tyto závěry potvrzuje jednoznačně.

Liberalizaci společnosti v otázce sexu a sexuálních postojů tedy podmiňuje stále vyšší vzdělání. I když v počtu vysokoškoláků poněkud zaostáváme za Evropou, jejich přírůstek můžeme považovat z dlouhodobého hlediska za nesporný. A to už vůbec nemluvím o středoškolácích. Ještě před půl stoletím byl u nás maturant bílou vránou.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Zaznamenali jste u sebe změnu v přístupu k sexuálním otázkám?

Co se týká religiozity, jsou historické rozdíly ještě více nápadné. Při sčítání lidu v roce 1921 neuvedlo náboženské vyznání pouze 5 procent obyvatel. V roce 2001 zaškrtlo rubriku "bez vyznání" celkem 6 miliónů osob, tedy 59 procent obyvatel České republiky.

Výzkumná data prostě potvrzují, že sexuální liberalizace společnosti souvisí s vyšší vzdělaností a ateismem. Náš nejslavnější český sexuolog Jára Cimrman by k tomu zřejmě poznamenal: "Nemusíme s tím souhlasit, můžeme proti tomu protestovat, ale to je tak asi všechno, co se s tím dá dělat."

Anketa

Zaznamenali jste u sebe změnu v přístupu k sexuálním otázkám?
Ano
72,5 %
Ne
27,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 899 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám