Hlavní obsah

Sexuální dysfunkce trápí častěji neplodné ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ženy, které se léčí s neplodností, trpí i potížemi ve svém sexuálním životě. Na rozdíl od svých zdravých vrstevnic je častěji trápí i různé sexuální dysfunkce.

Foto: Profimedia.cz

Problémy s početím trápí stále více párů.

Článek

Odborníci z Lékařského centra při Standfordově univerzitě zjistili, že 40 procent žen, jež se na jejich klinice léčí s neplodností, má vcelku rozsáhlé potíže v intimním soužití s partnerem. Přitom obdobné potíže udává pouhá čtvrtina zdravých žen.

Ženy mající problémy otěhotnět nejčastěji trápí nedostatečný zájem o sex a pak také neschopnost dostatečného vzrušení.

Podle studie zveřejněné v odborném časopise Fertility and Sterility tyto příznaky odpovídají příznakům, které trápí i zdravé ženy trpící fyziologickými poruchami - bolestivostí při pohlavním styku či problémy s dosažením orgasmu.

Psychika hraje velmi důležitou roli

Ze závěrů vědců vyplývá, že jak neplodnost sama, tak následky její léčby negativně ovlivňují psychickou pohodu partnerů a vyvolávají napětí. Přílišná snaha o početí může způsobit psychický tlak, který potlačí potěšení ze samotného aktu.

Z krásného milování se pak rázem stane nutnost či dokonce pouhá činnost bez větších emocí i prožitků.

Podle vědců je nutný ještě další výzkum, který by prokázal, nakolik ovlivňují poruchy sexuality i další faktory, jako jsou deprese, potíže ve vztahu a sexualita partnera.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám