Hlavní obsah

Šest otázek, které je dobré si zodpovědět, než začnete uvažovat o svatbě

Novinky, Alžběta Dytrychová

Ať už jste s partnerem několik měsíců nebo let, pravděpodobně si zahráváte s myšlenkou svatby. Možná řešíte, jaké šaty vám budou slušet, možná přemýšlíte nad zásnubním prstýnkem nebo místem obřadu. V první řadě je ale důležité si zodpovědět základních šest otázek, které určí, zda případné manželství má doopravdy smysl a nezkrachuje dříve, než zaplatíte účet za svatební hostinu.

Foto: Profimedia.cz

Před zásnubami je již dobré vědět, zda s partnerem máte dobrý základ pro budování manželství.

Článek

Neexistuje žádný test, který by rozpoznal, zda má manželství šanci na úspěch. Stejně tak nelze se stoprocentní jistotou říct, za jak dlouho ze vztahu vyprchá zamilovanost a romantika. Přesto existuje šest otázek, které naznačí, zda s partnerem máte dobrý základ pro budování manželství.

V ideálním případě položte tyto otázky nejen sobě, ale také svému partnerovi. Jedině tak budete vědět, že jste oba na stejné vlně.

(Ne)jednoduché otázky

Manželská terapeutka Amie Harwicková navrhuje, abyste nejprve našla odpověď na tyto otázky:

  • Co pro vás znamená manželství?
  • Jaké jsou vaše životní hodnoty?
  • Jakým způsobem podle vás mají manželé řešit konflikty?

„Zodpovězení těchto otázek je důležité především proto, že naznačují vaše postoje k životním hodnotám a k řešení konfliktů. Pokud přemýšlíte, zda žijete po boku vhodného partnera, pak vám právě odpovědi na tyto otázky pomohou,“ říká Amie Harwicková a dodává, že v dlouholetých vztazích se nelze spoléhat pouze na vášeň nebo zamilovanost.

Naopak je bezpodmínečně nutné, abyste s partnerem měli podobný žebříček hodnot a dokázali spolu komunikovat ohledně jakéhokoliv problému.

Jinými slovy? Láska nepřemůže všechny nástrahy manželství. Pokud hledáte partnera, se kterým strávíte zbytek svého života, pak je důležité, aby vaše odpovědi na otázky byly velmi podobné.

Extrémní žádost o ruku aneb Kdy s nabídkou k sňatku raději nesouhlasit

Vztahy a sex

Na zmíněné tři otázky můžete plynule navázat dalšími otázkami, které zní:

  • Jaké jsou vaše pocity ohledně manželství?
  • Jak vypadalo manželství vašich rodičů, a jaký to na vás mělo dopad?
  • Jste ochotna dělat v manželství kompromisy?

Podle manželské terapeutky Amie Harwickové je důležité, abyste prozkoumala také to, jaký model manželství jste viděla u rodičů. „Jejich chování mohlo silně ovlivnit váš pohled na manželství,“ tvrdí pro Woman's Day.

Stejně tak je nezbytně nutné, abyste byla upřímná při zodpovídání poslední otázky. Umění dělat kompromisy je totiž dlouhodobě považováno za klíč ke šťastnému manželství.

Audit vztahu: Zjistěte, zda žijete po boku osudového muže

Vztahy a sex

Správné načasování

Je jasné, že výše uvedené otázky nevybalíte na partnera při třetí schůzce. Zároveň je ale dobré s otázkami neotálet a zodpovědět je dříve, než uslyšíte svatební zvony.

„Tyto či podobné otázky byste si měla klást v momentě, kdy cítíte, že váš vztah nabírá na vážnosti, a zároveň cítíte, že by vás partner mohl požádat o ruku,“ vysvětluje Amie Harwicková.

Správné načasování otázek je důležité především z toho důvodu, že odpovědi, obzvláště na první tři otázky, se s věkem mohou lišit. Další možností je, že si odpovědi zapíšete a průběžně budete kontrolovat, jak se vaše i partnerovy názory mění.

Čím nákladnější svatba, tím větší riziko rozvodu, tvrdí vědci

Vztahy a sex

Co dělat, když nejsme zajedno?

Zeptala jste se partnera na otázky a zjistila jste, že se příliš neshodujete? V takovém případě ještě nepropadejte panice.

„Zkuste v odpovědích naleznout alespoň drobnou podobnost nebo náznak toho, že byste v dané problematice mohli s partnerem dosáhnout kompromisu. Zároveň poslouchejte svého partnera a neodsuďte ho ve chvíli, kdy vám odpoví jinak, než si přejete,“ říká Harwicková.

Důležitá je totiž snaha a zmiňované umění kompromisu. S těmito dvěma předpoklady dokáže i na první pohled nesourodý pár přežít všechny manželské karamboly.

Reklama

Související témata:

Související články

Kterým ženám je lepší se vyhnout

Každý muž má u žen nějaké preference z pohledu tvarů, velikosti a dalších atributů přitažlivosti, ale tyto parametry ještě nejsou zárukou, že si sednou i po...

Výběr článků

Načítám