Hlavní obsah

Schopnosti, které definují úspěšný vztah

Novinky, bok

Základy, které definují úspěšný a dlouhodobý vztah, se pár od páru liší. Podle odborníků ale existují dva hlavní faktory, které pomáhají udržet společné pouto mezi partnery. Robert Epstein z University of the South Pacific Fiji si dal za úkol zjistit, které to jsou.

Foto: Profimedia.cz

Tajemství spokojeného vztahu leží podle odborníků v dostatečné komunikaci a důkladném poznání partnera a jeho potřeb.

Článek

Výzkum z roku 2013 zjistil, že existuje dokonce sedm klíčových oblastí schopností, které jsou potřebné k vytvoření silného a šťastného vztahu. Je to komunikace, životní dovednosti, self-management, znalost partnera, sex, schopnost vypořádat se se stresem a umění řešit konflikty, uvádí server Independent.

Po zopakování podobného výzkumu v minulém roce dospěl Epstein k výsledku, že z uvedených sedmi jsou dvě oblasti zcela zásadní. Závěry studie ukázaly, že tajemství kvalitního vztahu se ukrývá ve zvládnutí vzájemné komunikace a také v dostatečných znalostech o svém partnerovi.

Pro někoho to může být samozřejmost, výzkum mezi 2000 dospělými dobrovolníky ale jasně potvrdil, že lidé, kteří v těchto dvou uvedených skupinách dosáhli nejvyššího bodového ohodnocení, byli také nejvíce spokojeni ve vztahu se svým partnerem.

Z výzkumu také vyplynul zajímavý fakt. Pokud lidé budou zvládat tyto dvě specifické oblasti, zlepšení u zbylých ze sedmi uvedených se dostaví samo jako přirozený důsledek.

Specifická komunikace

Co se týče komunikace, měli by se lidé vyhnout frázím začínajícím „Ty vždycky...” nebo „Ty nikdy...”, jelikož jsou velmi zraňující. Místo toho odborníci doporučují vyjádřit případné obavy formou „Cítím se nerespektovaný/ná, když...”. Podobný postoj zabrání tomu, aby se partner začal automaticky bránit, protože by vina ležela na něm.

Podobné je to se znalostmi člověka, se kterým žijete. Není to ale vždy o tom pamatovat si drobnosti, které dělají drahé polovičce radost, jako spíše vědět, díky čemu se partner cítí milován. I proto je důležitá vzájemná komunikace. Jakmile jednou porozumíte specifickému 'jazyku' partnera, můžete zvýšit jeho spokojenost ve vztahu.

Ať už partner či partnerka řeknou 'Miluji tě', nebo věnují druhému pozornost jiným způsobem, povědomí o tom, co ten druhý skutečně potřebuje, je klíčem k úspěchu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám