Hlavní obsah

Rozvod škodí zdraví, nepomůže ani další manželství

Chicago

Zatímco manželství podle řady studií lidskému zdraví prospívá, rozvod vážně škodí. A jeho zhoubné účinky nemůže zcela zvrátit ani fakt, že se rozvedený znova ožení. Přitom rozvod má stejně jako vdovectví dlouhodobě negativní vliv na psychický stav.

Foto: Profimedia.cz

S každým dalším manželstvím blahodárných účinků výrazně ubývá.

Článek

Mezi rozvedenými je o dvacet procent více chronicky nemocných s chorobami srdce, diabetem či rakovinou než mezi ženatými a vdanými. Dále mají rozvedení ve srovnání s lidmi žijícími v manželství o 23 procent více potíží s pohybovým aparátem.

Podle profesorky Lindy Waitové z Chicaga má manželství na lidské zdraví skutečně blahodárný vliv. Ale jen to první. S každým dalším blahodárných účinků výrazně ubývá.

Nejhůř jsou na tom věčně svobodní

A hůře než ženatí a vdané jsou na tom i věčně svobodní, jejichž zdraví je v průměru o 13 procent více zatíženo depresemi a potížemi s pohybovým aparátem.

„Jak rozvedení, tak ovdovělí lidé mají horší zdraví, pokud se neožení či nevdají znova. Ale i ti žijící ve druhém manželství mají zdraví o něco horší než ti, kteří se nikdy nerozvedli,“ tvrdí profesorka Waitová.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozvod může urychlit stárnutí pleti

Pokud jste zažili rozvod, asi vás to nepřekvapí. Američtí vědci zjistili, že rozvod opravdu člověku přidá pár vrásek. Na váš vzhled má dokonce větší vliv než...

Výběr článků

Načítám