Hlavní obsah

Radosti a strasti partnerů s velkým věkovým rozdílem

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Říká se, že člověk je tak starý, jak se cítí a když se cítíte na dvacet (i když vám táhne na sedmdesát), tak proč se nezakoukat do dvacítky. Nemusíte být sice jako Morgan Freeman, který se zamiloval do vnučky své druhé ženy, ale fantazii se meze nekladou.

Foto: Profimedia.cz

Různé vývojové fáze člověka do značné míry ovlivňují, zda pár překoná věkové rozdíly.

Článek

V prvé řadě takový vztah záleží samozřejmě na zúčastněných. Dalšími faktory jsou podle serveru YourTango především různá životní období a vývojová stádia, ve kterých se partneři nacházejí. Pokud má třeba 14letá dospívající dívka vztah s dvacetiletým, tak jsou od sebe odděleni různými vývojovými stádii, a to je mezi nimi rozdíl pouhých šest let. Jenže když má třicetiletá žena vztah se šestatřicetiletým, rozdíly se smývají, protože jsou oba v podobném životním cyklu.

Rozdíly v očekávání

Jak bylo uvedeno výše, různé vývojové fáze člověka do značné míry ovlivňují, zda pár překoná věkové rozdíly. To ale není to jediné, s čím se musí poprat. Ještě je potřeba se sladit ve vzájemných očekáváních a překonat případné předsudky.

Foto: Profimedia.cz

Mezi Karlem Gottem a jeho ženu Ivanu Gottovou je věkový rozdíl 37 let.

Společensky přijatelnější je podle vědců starší muž. Vyplývá to i z historie, kdy si staří pánové hledali mladé slečny, aby jim daly potomka. Ženy se takovým sňatkům nevyhýbaly, protože se jim většinou dostalo materiálního zajištění, společenského postavení a samozřejmě dědictví. V dnešní době už to sice není jen o pokračování rodu, ale i tento případ může nastat.

Vezměte si příklad 35letého muže a 22leté dívky. Dívka si chce ještě užívat, zatímco muž už se cítí být připraven na dítě a nejraději by do roka vozil kočárek - nastává problém, který se jen těžko vyřeší. Vše záleží samozřejmě na domluvě. Stejně na tom bude i mladý muž, který chce dítě se starší ženou, jenže ta už se na něj “necítí“.

Proto je důležité si dopředu říci svá očekávání do budoucna, abyste po dvou měsících chození nebyli nepříjemně překvapeni.

Otec a dcera?

Dalším zajímavým faktorem je vztah výrazně mladší ženy se starším mužem. Starší muž potom nejen, že má pohlednou mladou dívku, kterou mu může závidět každý dvacetiletý, ale ještě si tím může pomoci z krize středního věku - navíc takovýto vztah působí na mužovo ego přímo blahodárně.

Pro mladší ženu to může být způsob, jak se vyrovnat se vztahem s otcem, například pokud ho neměla, ale není to v žádném případě pravidlo. Také jí může imponovat, že muž má potřebný nadhled a jasná očekávání - že je zkrátka protřelý životem. Ví, co chce, bývá zajištěný a nemá potřebu zahýbat.

Finanční zajištěnost může ženy svádět k “vysávání“ mužových kont a přijímání nejrůznějších dárků a pozorností. Američané mají pro takové rozdávačné muže krásný výraz: “Sugar Daddy ". Partner dává dárky, bydlení a stravu a dostává za to lásku a sex.

Heidi Janků a její manžel jsou spolu už 28 letVideo: Novinky

Celebrity versus věkový rozdíl

Abychom se podívali, jak takové vztahy fungují, tak ani nemusíme chodit za hranice za již zmíněným Freemanem nebo režisérem Woody Allenem, který se oženil se svou o 35 let mladší adoptivní dcerou Soon-Yi Previn.

Foto: Profimedia.cz

Helena Vondráčková je šťastně vdaná za o dvanáct let mladšího Martina Michala.

Stačí se podívat na Karla Gotta a jeho ženu Ivanu Gottovou. Mezi nimi je 37 let rozdílu a vztah mají krásný. Stejné případy najdeme i v nedávné historii například u Karla Čapka, který se ve třiceti zamiloval do tehdy sedmnáctileté Olgy Scheinpflugové. Případně u režiséra Karla Kachyni, ten se se svojí manželkou Alenou Mihulovou seznámil v 59 letech, jí bylo 18.

Fungovat může i vztah starší žena a mladší muž. Své by o tom mohla vyprávět česká slavice Helena Vondráčková, která je šťastně vdaná za o dvanáct let mladšího Martina Michala. O dost větší věkový rozdíl panuje ve vztahu Madonny, její přítel Brahim Zaibat je mladší téměř o třicet let a už dlouho se šušká o svatbě. Za zmínku stojí, že Brahimova matka je o osm let mladší než Madonna.

Foto: Profimedia.cz

Madonna a její mladičký přítel Brahim

Že ale takové vztahy nemusí vždy vyjít, dokazuje Mahulena Bočanová, která se nedávno rozešla se svým o dvanáct let mladším přítelem zahradníkem a hokejistou HC Olymp Jiřím Herdou. Stejný osud potkal i Lucii Bílou a o čtrnáct let mladšího Noida.

Předsudky

Žijeme sice v moderní době, ale jakmile se na ulici objeví mladá žena s výrazně starším mužem (nebo naopak), tak některé zlé jazyky začnou okamžitě dštít síru a pronášet fráze typu: „Copak si nemůže najít někoho ve svém věku“ a "ta musí mít určitě prachů, když si nabalila takovýho zajíčka.“

Na lásku si už nevzpomenou a přitom tam musí být vždy. Ať už jde o upřímnou lásku obou, jen jednoho z páru, nebo o zamilovanost do tučné závěti.

Bude to fungovat?

Neexistují žádná pravidla či pokyny, jak si vztah s věkovým rozdílem udržet. To musí každý vědět sám - stejně jako u “normálního“ vztahu. Starší partner může být poučující a přehnaně výchovný, což může vadit mladšímu, ale někdy se stane, že naopak ten starší je více dětský, a proto hledá ve vodách výrazně nižších ročníků.

Takže nakonec stejně zůstává důležitá jen otázka, zda se mají rádi - a u té na věku nezáleží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám