Hlavní obsah

Radim Uzel: Výčitky partnerek by muži měli poslouchat jen napůl ucha

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno jsem si znovu pustil Vejdělkův film Muži v naději. Teprve teď jsem ocenil všechny jeho jemné sexuální ironie. Většinou je vyvolala intenzivní snaha manželů o početí potomka. To neustálé měření bazální teploty, sledování optimální doby ovulace a používání těhotenských testů. Nakonec měly jediný výsledek: těhotenství se nedařilo.

Foto: Profimedia.cz

Neblahými psychickými zásahy trpí jak ženská plodnost, tak mužská potence.

Článek

Film trefně zachytil potupné ovzduší nucené onanie, která provázela vyšetření plodnosti hrdiny filmu. Ale také chladný profesionální přístup zdravotníků. Příběh logicky vyústil do trapného konce: muž žádné semeno nezískal. Není divu, že svou plodnost prokázal až při mimomanželské avantýře s krásnou tanečnicí. Ta v průběhu soulože nesledovala svůj menstruační kalendář a nezabývala se vylepšováním interiéru ložnice.

Vzkaz filmu je zřejmý. Sex by neměl postrádat přirozenou hravost, radost a pocit vzájemného potěšení. Rychle uvadá, pokud se do něj vloudí donucení nebo nedej bože zesměšnění. A to už nemluvím o partnerské šikaně, pro niž existuje krásné české slovo: buzerace.

Sexuologové obvykle marně doporučují klientům, aby výčitky partnerek poslouchali napůl ucha. Aby vypnuli mozek a v kritické chvíli mysleli raději na něco příjemného. Dobře se to radí, hůř vykoná. Zvlášť když jedna věta dovede pohřbít mužské sexuální funkce.

Výstižně to ilustruje film Americká krása. Jeho hrdina se všemožně snažil zapomenout na každodenní manželskou šikanu. V náhlém záchvatu lyriky zkoušel oživit romantické údobí vztahu ke své ženě. Pokus o sexuální usmíření na pruhovaném kanapi však dopadl fiaskem. Manželka dostala strach, že polije novou pohovku pivem, které v milostném zápalu zapomněl odložit. „Stála dva tisíce," pravila s výčitkou v hlase. V té chvíli neskončila jen veškerá legrace, ale také mužská erekce.

Špatně mířené slovo může velmi ublížit

Neblahými psychickými zásahy trpí jak ženská plodnost, tak mužská potence. Ztopoření penisu je velice složitou reakcí. Může ho zabrzdit každé znevažující ženské slovo. Chronické zesměšňování a znevažování patří dokonce mezi domácí násilí.

Pokud se ho dopouštějí ženy v rámci hysterie nebo proto, že to považují za přirozenou součást emancipačního úsilí, dá se to ještě jakžtakž pochopit. Úplně jiným kalibrem je partnerská šikana, která má podobu vydírání.

Fakt, že by žena mohla sexuálně vydírat muže, vám možná bude připadat trochu přitažený za vlasy. Reálný život však mluví jasnou řečí. Množí se případy sexuálních vyděraček, které si vyrobí ze svého původně sexuálně zdravého partnera naprostého impotenta. Trvalým zesměšňováním a šikanováním to zvládnou celkem rychle.

Není pak nic snadnějšího než mu pohrozit, že jeho sexuální nedostatečnost zveřejní v okruhu známých. A pokud se jedná o osobu známou, je po ruce bulvární tisk. Takový partner tiše trpí a zoufale se snaží utajit své intimní problémy. Bývá díky tomu snáz ovladatelný. Není žádným tajemstvím, že muž na vodítku daleko ochotněji otevírá svou peněženku a nechává drenážovat svá bankovní konta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám