Hlavní obsah

Radim Uzel: Rady z prvních sexuálních příruček nepomohou, ale pobaví

Právo, Radim Uzel

Lékařská věda neustále postupuje a ačkoli se může zdát, že v oblasti sexuologie se mnoho nového neudálo, rozdíl je patrný, otevřeme -li některou z příruček z minulého století. I když taková kniha naše sexuální problémy nejspíš nevyřeší, za pozornost jistě stojí dobový pohled na věc.

Foto: Profimedia.cz

Nad letitými sexuálními radami se v posteli spíš pobavíte.

Článek

Pokroky medicíny zasáhly do všech lékařských oborů. Největší změny souvisí s rozvojem techniky. Jak se asi musel radovat profesor fyziky Wilhelm Conrad Rentgen, když 22. prosince 1895 zhotovil ve Würzburgu první snímek ruky své manželky pomocí paprsků X? 

Pouhých sto roků stačilo k tomu, abychom dokázali prosvítit lidské tělo a prozkoumat ho skrz naskrz. Lékařská sexuologie může budit dojem, že se jí tento bouřlivý vývoj netýká. V lidské sexualitě se přece od starověku nezměnilo skoro nic. Ale chyba lávky. Stačí otevřít několik desítek let staré příručky a nestačíme se divit. 

Žena obyčejně oddaluje první pohlavní akt

Přímo literárním pokladem je kniha doktora K. Malého z dvacátých let minulého století. Jmenuje se: Žena, její krása a život pohlavní. Na straně 76 se dočteme:

Žena se obyčejně dlouho vzpírá prvnímu aktu pohlavnímu. Když ale okusí rozkoše tohoto okamžiku, žádá, aby její stále častější pud byl mužem přiměřeně ukájen. Žádost a touha její stoupá s počtem vykonaných souloží, kdežto u muže vždycky klesá.

Kéž by tomu tak skutečně bylo. Dnes se naprostá většina žen první souloži obvykle moc nevzpírá. Ale hlavně, jejich pohlavní touha s počtem souloží nestoupá, naopak, velmi často ochabuje, zejména po porodu. A že by touha muže s počtem vykonaných souloží jen klesala? Ať nás pan doktor Malý nestraší!

Onanie (ne)škodí

Nebo jiná perlička na téže straně: Neschopným stává se onen muž, který ve svém mládí žil bezuzdný život pohlavní. Zvláště to platí o mužích, kteří byli houževnatě oddáni onanii. Jejich úd ihned změkne a z pochvy se vysmekne. Tím zničeno jest štěstí jeho manželské nadobro.

Tato příčina impotence už dnes opravdu neobstojí. Můžeme říci, že pravdou je pravý opak. Zvýšený počet poruch erekce nalézáme u mužů, které nikdy v životě nenapadlo onanovat.

O různých kuriózních postupech, které doktor Malý doporučuje při léčbě mužské impotence, raději pomlčím. Z jeho rad platí dodnes snad jen zásady pravidelné životosprávy. O škodlivosti kouření lékaři tenkrát ještě mnoho nevěděli.

Zázrak se někdy dostaví

Ale aby se muži, které současné metody dokážou vyléčit z impotence, zas tak moc neradovali, dovolte mi ještě jedno varování z pera dr. Malého: Někdy se při léčbě stane zázrak. Ztopoření se konečně dostaví. Avšak známka tato nesmí nikoho naplniti radostí, že snad ze svého neduhu úplně jest vyhojen. Zázrak bývá jednorázový.

To už je opravdu v rozporu se zásadami moderní medicíny. Úspěch v léčbě erektilní potence rozhodně nepovažujeme za zázrak. A i jednorázový úspěch pacientovi často pomůže v tom, aby překonal strach z pohlavního styku, přesněji řečeno ze selhání při něm.

Díky tomu se mu nejednou podaří vyklouznout z bludného kruhu obav, že opakovaně neuspěje. Další soulože se obvykle daří bez léčby. A všichni, kterých se tento úspěch týká, se mohou společně radovat, že „neduh mužův jest nadlouho zaplašen“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám