Hlavní obsah

Radim Uzel: Odvěká mužská touha po víceženství

Právo, Radim Uzel

Slýcháme to stále dokola: prostituce je nejstarším řemeslem. Tohle tvrzení ovšem nevychází z žádné vědecky dokázané skutečnosti. Historické důkazy vypovídají spíše o tom, že nejstarším řemeslem bylo pravděpodobně hrnčířství.

Foto: Petr Horník, Právo

Prodejné ženy najdete prakticky na celém světě.

Článek

I když tedy není nejstarším řemeslem, jeví se jako činnost, která zřejmě nikdy nezanikne. Mnoho vládců a zákonodárců se ji snažilo vymýtit. Často sahali k drakonickým zákazům a trestům, včetně trestů smrti.

Prodejné ženy přesto postávají prakticky na celém světě v ulicích nebo čekají na své zákazníky ve specializovaných erotických podnicích. Můžete si je objednat telefonicky, případně přes internet.

Vysvětlení, proč tomu tak je, se zdá být prosté. Značné procento mužů touží celá ta staletí po anonymním sexu, za který jsou ochotni platit. Dokonce samotný akt placení zvyšuje u mnohých erotický prožitek. Je to jakýsi sexuální bonus navíc. Většina výzkumů se shoduje ve statistice: placenou sexuální službu využije v životě nejméně každý třetí muž. A zhruba 5–10 % pánů vyhledává prostitutku víceméně pravidelně.

Kdysi sloužila prostitutka mladým mužům jako školitelka při jejich sexuálních začátcích. To bylo v dobách takzvané dvojí morálky, mužské a ženské. Bohumil Hrabal to krásně ilustruje na postavě hlavního hrdiny filmu Obsluhoval jsem anglického krále.

Když už tedy není možné vlastnit soukromý harém, představuje prostituce náhradní řešení.

V současné době se už často najde o něco starší školitelka, která sexuálnímu začátečníkovi bezplatně ukáže, jak na to. Navíc už dnes není nezbytné, aby žena měla neporušenou panenskou blánu až do svatební noci. Jak sex zvládne pár noviců, tedy začátečníků? Metodou pokusu a omylu.

Co tedy nutí muže, aby v současné liberální době vyhledávali prostituční službu? Je to především odvěká mužská touha po víceženství, které je u nás nezákonné. A když už tedy není možné vlastnit soukromý harém, představuje prostituce náhradní řešení.

A ještě jedna zkušenost vyplývá z posledních výzkumů. Muži často hledají u prostitutky to, co u manželky nenalézají. Pohlavní styk se zákazníkem nepředstavuje pro většinu z nich žádnou sexuální rozkoš. Dovedou však to potěšení úspěšně sehrát.

K profesionální zdatnosti patří i předstírání orgasmu. Často je tak věrohodné, že automaticky otevírá klientovu peněženku.

Pestřejší a atraktivnější repertoár 

Prostitutky mají také pestřejší a atraktivnější repertoár sexuálních praktik. Týká se to zejména orálního sexu. Legitimní manželka ho považuje za nechutný, a proto tento způsob pohlavního styku odmítá. Pro placenou sexuální pracovnici je naopak taková sexuální aktivita praktičtější, rychlejší a bezpečnější.

Lidé se občas ptají sexuologů, zda je nevěra s prostitutkou stejně závažným přečinem jako jiná nevěra. Mnozí muži totiž argumentují tím, že vlastně o nic nejde. Pokud prý chybí citová angažovanost a zamilovanost, je ekonomická újma v podobě finančního vyrovnání vlastně jedinou škodou.

Je asi pravdou, že anonymní sex s prostitutkou není pro trvalý vztah tak nebezpečný jako dlouhodobá láska s vlastní sekretářkou. Prostituci však rozhodně nelze hodnotit jako nějaký příznivý fenomén vedoucí k sexuálnímu zdraví a životní spokojenosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: I muži mají své erotogenní zóny

Do sexuality se zapojují všechny naše smysly. Jak jsme se učili už ve škole, je těchto smyslů pět: zrak, čich, chuť, sluch a hmat. Nejdůležitějším sexuálním...

Výběr článků

Načítám