Hlavní obsah

Radim Uzel: Novela interrupčního zákona nahrává podvodným praktikám

Právo, Radim Uzel

Někteří z gynekologů mají za sebou chmurnou zkušenost se zasedáním v interrupčních komisích. Ty před rokem 1989 povolovaly ženám, které otěhotněly, ale nechtěly dítě donosit, přerušení těhotenství.

Foto: Právo

Sexuolog Radim Uzel

Článek

Ale jen za určitých okolností. Také jsem v těchto komisích sedával, a dokonce jsem za tuto činnost dostal čestné uznání. Kupodivu ne za udělené zákazy, ale za to, že jsme vlastně všechny žádosti povolili.

Naše komise byla benevolentní. Podařilo se nám všechny zasedající soudružky přesvědčit o nutnosti solidarity s trpícími ženami. I tehdejší přísný zákon umožňoval pomoc ženám ve svízelné životní situaci nechtěného těhotenství.

Některé komise však ovládl duch jakéhosi rádoby výchovného sadismu. Žadatelky o potrat pak podstupovaly ponižující výslechy a rozličné procedury samoúčelného šikanování. Celé to absurdní divadlo bylo často korunováno směsicí vynucených podvodů a lživých prohlášení.

Když se nenašel důvod ekonomické či bytové nouze, pohotově nastupoval falešný otec. Interrupci jsme mohli povolit ženám znásilněným, ale i těm, které otěhotněly mimo manželství.

Naskýtaly se zde bohaté možnosti podstrčit někoho jiného. Skutečný manžel byl většinou s tímto podvodem srozuměn a náhradník mohl dostat i zaplaceno. Vzpomínám si, že u nás na malém městě byli dva takovíto profesionální otcové. U interrupčních komisí se vyskytovali opakovaně jako partneři různých žen.

Novela znovu oživuje podvodné praktiky s falešným otcovstvím.

Navrhovaná novela interrupčního zákona z dílny KDU-ČSL, která vyžaduje souhlas otce s přerušením těhotenství, způsobí radost pokračovatelům těchto podvodných praktik. Falešnému otcovství, i případnému uplácení, otvírá dveře dokořán. Do nejintimnější sféry života vstupují úředníci a povolovatelé.

A co když bude otec neznámý? Co když se bude chtít ženě pomstít? Pokud ji zbavíme možnosti samostatného rozhodnutí, může se stát rukojmím prakticky kohokoliv.

Také Ústavní soud by si mohl na plánované novele smlsnout. Patří totiž mezi nezadatelná základní lidská práva matky dítěte jeho otce vůbec neudat. Toto právo dnes využívají vysoce postavené političky, špičkové sportovkyně a jiné VIP rodičky.

Legislativním nápadům lidoveckých blouznivců asi nebude nikdy konec. Jejich místopředseda dodnes považuje potratovou tabletku za antikoncepci, a naopak, o antikoncepčních prostředcích prohlašuje, že způsobují potrat.

Jiná lidovecká odbornice na otázky interrupcí, ministryně obrany, zase prohlásila, že legalizace potratové tablety by umožnila její distribuci na černém trhu. Jako by se už dávno nepašovala z Rakouska i odjinud. Její legalizace by učinila konec těmto nekalým kšeftům, ale také zamezila užívání tablety mimo lékařský dohled.

Ilegální potraty mohou být životu nebezpečné

Podle Světové zdravotnické organizace zemře na světě na následky ilegálních potratů asi 200 žen každý den. Hlavně tam, kde tyto zákroky zakázali. Dvě stě mrtvých žen v nejlepším věku je němou výčitkou politickému tmářství. A u nás hlavně handrkování, které vymění schválení zdravotnických zákonů za nesmyslné omezení umělého potratu. Doufám, že na to voliči do dvou let nezapomenou.

Reklama

Související témata:

Související články

Nesmyslný boj o porod

Určitě jste se s tím setkali: najednou jste měli pocit, že tohle jste už někdy prožili. Vzdělanci označují tuto iluzi francouzským termínem déjá vu. Přesně...

Falešný mýtus kolem krvesmilstva

Soulož mezi příbuznými jsme až donedávna označovali zahanbujícím názvem: krvesmilstvo. Zdá se, že to je úplně jasná záležitost. Většina lidí ví i to,...

Výběr článků

Načítám