Hlavní obsah

Radim Uzel: Nejkurióznější způsoby otěhotnění

Právo, Radim Uzel

Okolo těhotenství a početí dítěte je mnoho fám. I z těch nejvíce absurdních se nakonec vylíhne pravda a my tomu nemůžeme uvěřit. Sexuolog Radim Uzel přiblíží několik podobných případů.

Foto: Profimedia.cz

Otěhotnět lze i velmi netradičními způsoby.

Článek

Lékaři popsali případ, kdy k otěhotnění došlo díky přenosu semenné tekutiny, která ulpěla na prstu. Třináctiletá dívka z Polska otěhotněla na dovolené v Egyptě, kam přijela se svou maminkou. Ta ovšem vylučuje, že by dcera mohla mít pohlavní styk.

Šlo prý o neposkvrněné otěhotnění. Nemá ho na svědomí Duch svatý, ale hotelový bazén. Přesněji řečeno zatoulaná spermie, která se v tomto bazénu údajně nacházela. Tvrdí to aspoň dívčina matka. Rozhodla se hotel zažalovat a vysoudit z něj náhradu škody.

Může se egyptská spermie trefit v plaveckém bazénu do genitálu polského děvčete? Na první pohled se to zdá být nesmyslné. Ale podobné otázky dostávám často. Několikrát mi například psaly zneklidněné ženy, jejichž partner ejakuloval do vany při společné koupeli.

Pravděpodobnost otěhotnění ve vodě je minimální

Koncentrace spermií je v takovém případě o něco vyšší než v hotelovém bazénu. Možnost otěhotnění může být asi jedna ku sto miliónům. Jindy se mě ptala dívka, jak rizikové je, když se omylem utře ručníkem potřísněným spermiemi? Záleží na tom, jestli je ejakulát čerstvý a zda se dostal do přímého kontaktu s poševní sliznicí.

Lékaři popsali v odborném časopise případ, kdy k otěhotnění došlo díky přenosu semenné tekutiny, která ulpěla na prstu. Nicméně doplavání spermií z vany, nebo dokonce z bazénu až k vajíčku je třeba považovat za science fiction. Pokud dívka ve vodě nesouložila.

Foto: Profimedia.cz

Když maminka hotel zažaluje, vyvrátí nejspíš její obvinění u soudu každý průměrný soudní znalec. Ale pozor! Hotel osvobodí pouze výrok soudu, který tuto možnost nepřipustí. Když se soud zeptá znalce, jestli může podobné otěhotnění zcela vyloučit, musí odpovědět, že nikoliv. V biologických vědách neexistuje stoprocentní jistota nikdy a v ničem.

Otěhotnět lze i orálním sexem

Způsoby otěhotnění jsou někdy natolik kuriózní, že se to příčí zdravému rozumu. Tak třeba možnost otěhotnění při orálním styku. Při polknutí mužské semenné tekutiny takové nebezpečí nehrozí. Žaludeční šťáva znehybní spermie během jedné vteřiny. A přece k takovému otěhotnění došlo. Před několika léty ho dokonce popsala odborná gynekologická literatura.

Stal se v jedné jihoamerické zemi. Šlo o styk mimomanželský. Ve chvíli, kdy žena polkla ejakulát, vrazil do místnosti temperamentní manžel. Zuřivě bodl nevěrnou ženu nožem do nadbřišku. Spolu s krví vytekl z žaludku také ejakulát.

Žena stačila ještě vyskočit z postele. Ejakulát díky tomu stekl dutinou břišní až do malé pánve. A tam jedna ze spermií oplodnila vajíčko. Ránu v břichu i v žaludeční stěně chirurgové zašili. Manželé se rozvedli a za devět měsíců porodila žena zdravé dítě.

Genetické vyšetření prokázalo, že otcem byl její milenec. Gynekologové došli k závěru, že příčinou otěhotnění byl vlastně orální styk. Z tohoto případu vyplývá jednoduchá antikoncepční zásada. Při polykání semene by si měla žena dávat pozor, jestli v blízkosti není muž s nožem nebo s pistolí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám