Hlavní obsah

Radim Uzel: Nedostatek dotyků vyvolává potíže

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bulvární média nedávno vzrušila skutečnost, že se čelný český politik veřejně líbal se svou dospělou dcerou. Což by podle nich nebylo tak hrozné, kdyby se s tou krásnou dívkou nelíbal na ústa. A hned začaly spekulovat. Nebude úchylný? Není ten polibek jakousi náhradou za sexuální strádání v manželství?

Foto: Profimedia.cz

Každý člověk potřebuje ke svému zdravému duševnímu rozvoji rodičovské pohlazení, polaskání a polibek.

Článek

Když mě v této záležitosti požádali o odborné sexuologické stanovisko, překvapil jsem asi redaktory sdělením, že jsem se celoživotně líbal na ústa se svou matkou. A moje sestra se takto líbala s otcem. Byl to u nás takový zvyk. Nepovažovali jsme ho za něco neobvyklého.

Nejednalo se o žádné vášnivé milenecké polibky. Ale také to nebylo jenom symbolické gesto. Naše rty se zcela jistě dotýkaly.

V současné době je prý patrný zřetelný odklon od rodinných tělesných kontaktů. Hlavně ve vyspělých zemích. Zejména se týká kontaktů heterosexuálních: mezi dcerou a otcem i mezi matkou a synem.

Jeden kolega se mi nedávno svěřil, že dospívající dceru raději nepohladí. Už vůbec by si ji netroufal posadit na klín nebo přivinout v objetí. Měl by prý strach z toho, že by ho okolí mohlo obvinit z tělesného sexuálního zneužívání nezletilé dívky.

Vidíte, kam až jsme to s nebezpečím sexuálního harašení dopracovali? Už nesmíme pochválit pěknou ženu slovy, že jí to dneska sluší. A setrvávat s ní o samotě ve společné místnosti také není bezpečné. Damoklův meč nebezpečí sexuálního deliktu nad námi zkrátka visí od rána do večera.

Bezdotyková domácnost je nenormální

Část amerických psychologů dokonce některým mužům doporučuje, aby od své partnerky požadovali před každým pohlavním stykem písemné potvrzení, že s touto aktivitou souhlasí a přistupuje k ní dobrovolně.

Moderní psychologie však jednoznačně potvrzuje, že „bezdotyková“ domácnost je nenormální. Každý člověk potřebuje ke svému zdravému duševnímu rozvoji rodičovské pohlazení, polaskání a polibek. V případě nedostatku těchto tělesných kontaktů hrozí psychické poruchy a problémy v navazování vlastních partnerských vztahů.

Kdo se nemazlí s rodiči, má doživotní sexuální problémy. Nedaří se pak ani přechod k vášnivým mileneckým polibkům, při nichž dochází v rámci genetických informací k výměně slin a milenci náhle zjistí, že si vzájemně „chutnají“.

Jako rodinný horor mi připadají zprávy o tom, že některé matky navádějí své nezletilé dcery k tomu, aby podaly na otce falešné udání ze sexuálního zneužívání. Ubohé dítě se pak stává nástrojem pomsty v manželských soubojích.

Soudní znalec musí umět podobné případy objektivně posoudit. Jistě nebude nikomu zazlívat cudný polibek na ústa. Je totiž docela dobrou průpravou plnohodnotného sexuálního života v dospělosti. Patří k tomu i to rodičovské pohlazení a láskyplné přivinutí do náruče. Zkušený politik se navíc rád pochlubí na veřejnosti hezkou dcerou. A jistě ne jen politik.

Reklama

Související témata:

Související články

Novoroční rodičovská předsevzetí

Vstup do nového roku bývá impulsem k zamyšlení a výzvou ke změně, většinou v podobě více či méně ambiciózních předsevzetí. Jednou z oblastí, kde můžeme mít...

Výběr článků

Načítám