Hlavní obsah

Radim Uzel: Kdy je hormonální antikoncepce nebezpečná

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebezpečí prasečí chřipky je zažehnáno. Z novin zmizela chřipka ptačí, po šílených krávách neštěkne ani pes. Když jsme riziková zvířata úspěšně zahubili, strašíme se nanejvýš globálním oteplováním.

Foto: Profimedia.cz

Hormonální antikoncepce

Článek

Tvůrci senzačních zpráv však vyrukovali s novým hitem: Antikoncepce může zabíjet! Tento titulek otiskly na první straně Lidové noviny. Spolu se zprávou o zděšených pediatrech. Redaktorka ve svém článku stručně popsala případ osmnáctileté studentky, která užívala hormonální antikoncepci.

Odletěla do Austrálie, kde za několik dní zemřela. Zřejmě na plicní embolii. Teprve dodatečně se zjistilo, že téměř všichni její příbuzní umřeli na srdečně cévní onemocnění. Navíc byla vegetariánka. To riziko tvorby krevní sraženiny zvýšilo.

Stanovisko předsedy České gynekologické a porodnické společnosti Vladimíra Dvořáka se krčilo na konci článku a na straně čtyři. Upozorňoval, že neexistuje prověřenější preparát, nežli hormonální antikoncepce. A podobné případy jsou vzácné, aniž by je chtěl podceňovat. I gynekologové by podle něj měli dělat vše pro to, aby k podobným komplikacím nedocházelo.

Rizikové faktory

Skutečnost, že některé ženy antikoncepční pilulky užívat nemohou, není tajemstvím. Měly by se to dozvědět od gynekologa a při sexuální výchově ve škole, ale najdou to také v příbalovém letáku. Jestliže se v rodině vyskytují sklony k žilní trombóze, jedná se o výrazný rizikový faktor. A když se k tomu ještě přidá nedostatek červeného masa nebo kouření, je to už pořádná nálož rizika.

Podobné je to i s dlouhými cestami letadlem. V souvislosti s nimi se dokonce mluví o „nemoci cestujících turistickou třídou“. Zámožní lidé si v business class natáhnou nohy. Česká au pair si je obvykle musí mačkat v nepohodlném sedadle.

Často se během mnohahodinového letu ani neprojde. Pokud má sklon k tvorbě krevních trombů, tedy sraženin, dlouhé sezení ho dramaticky zvýší. Když k tomu připočítáme už zmíněná nebezpečí, může hormonální antikoncepce i zabít.

Riskantní však nemusí být jen dlouhé lety. Kdyby si ta slečna zlomila nohu a musela strávit delší dobu na lůžku, měla by hormonální antikoncepci vysadit. Kvůli stejnému riziku: zvýšené pravděpodobnosti vzniku krevní sraženiny. Dokonce i v případě, že se její předkové těšili pevnému zdraví.

Nebezpečné kouření

A nešťastné kouření mladých dívek? Preventivnímu lékařství zamotalo hlavu víc než dost. Protikuřácká osvěta nepomáhá. Už i v USA přišli na to, že je kontraproduktivní. Čím víc tam mladé lidi straší, tím více kouří. Ve spojení s hormony však nezabíjejí pilulky, ale cigareta.

Letos uplynulo 50 let od vynálezu hormonální antikoncepce. Na celém světě užívá pilulky sto miliónů žen. U nás skoro milión. Není možné zlehčovat možné komplikace užívání. Ty se ale netýkají žen a dívek bez rodinné zátěže. Pokud navíc nekouří, konzumují pestrou stravu a mají dostatek pohybu, nemusejí se zdravotních komplikací obávat.

Možná se brzy dočkáme jiné senzační zprávy: „Chleba zabíjí!“ Asi 1500 lidí na celém světě se totiž každoročně udusí zaskočeným soustem. Pekaři zatím nemusejí na každý bochník umístit cedulku: „Polykejte opatrně!“ Zatím ne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám