Hlavní obsah

Radim Uzel: Jídlo vítězí nad sexem navzdory hospodářské krizi

Právo, Radim Uzel

Všimli jste si, že přibývá televizních programů, ve kterých se vaří a jí? Záběry z kuchyní celebrit, pohledy do zákulisí restauračních podniků nebo napínavé soutěže odvážných kuchařských exhibicionistů už dávno zvítězily nad různými erotickými pořady. Dávno už neplatí, že plný talíř je znakem blahobytu, zatímco sexualita zůstává zábavou chudých. Jídlo vítězí nad sexem navzdory hospodářské krizi.

Foto: Profimedia.cz

Požitek z jídla se plně vyrovná sexuálnímu zážitku.

Článek

Požitek z něj se totiž plně vyrovná sexuálnímu zážitku. Lidský mozek motivuje člověka k tomu, aby se snažil získat libé pocity uspokojení. Život nám bohužel přináší neustále nějakou nepříjemnost. Nenaplněné životní sny nás přivádějí k depresi. Uspěchané životní tempo vyvolává pocit tísně.

Není divu, že se snažíme tento neblahý stav nějak neutralizovat. Někdo to může dělat polknutím prášku nebo užitím nějaké drogy. Existují však i méně nebezpečné cesty k příznivému ovlivnění naší mozkové biochemie.

Pokud zavrhneme kokain i marihuanu, může přijít na řadu alkohol a tabák. Tahle cesta je k dosažení euforie nejkratší. Hladinu mozkových hormonů kortizolu a dopaminu však můžeme ovlivnit také úspěšným sportovním nebo pracovním výkonem. A kupodivu i sexem a jídlem.

Rovnoprávnost mezi muži a ženami

Ženám, které si přicházely stěžovat do poradny na nadměrnou a obtěžující sexuální aktivitu svého partnera, sexuologové radili: „Krmte tu bestii!“ Po dobrém jídle nastává blažený stav dokonalé spokojenosti a klidu. Buddhisté mu říkají nirvána. Ostatně už J. A. Komenský říkal, že „plný břich rád leží tich“.

V sexu existuje aspoň nějaká rovnoprávnost mezi muži a ženami. V jídle tomu tak není. Tělesná nadváha ničí ženskou krásu daleko víc než mužskou. Zatímco tlustou ženu nazýváme ohleduplně plnoštíhlou, mluvíme o mužském tlouštíkovi zpravidla jako o sympatickém chlapíkovi a bonvivánovi, který si dokáže užívat darů života. Režisér klidně obsadí i mírně obézního stárnoucího herce do role svůdníka. Tloustnoucí žena může hrát tak nanejvýš komickou postavu.

Nadměrná obezita navíc nesvědčí o bonvivánství, ale o nesmyslném požitkářství takové dámy, její slabé vůli a malé schopnosti se ovládat. Alespoň podle mínění většiny lidí. Není divu, že redukčními dietami přetékají především ženské časopisy. Také vegetariánství se u slabšího pohlaví vyskytuje třikrát častěji než u mužů.

Tlustou ženu opatrně nazýváme plnoštíhlou. O mužském tlouštíkovi často mluvíme jako o sympatickém chlapíkovi, který si dokáže užívat života.

Mnohokrát jsem tu už poukazoval na to, že vyhublé manekýny představují spíš kostry obalené kůží. Nepřekvapí, když je sanitka odveze z předváděcího mola rovnou do nemocnice.

Touha po sexu a jídle sice nebývá tak zoufale nutkavá jako potřeba vzít si drogu. Nicméně může být hodně naléhavá. Takové bezdrogové narkomanství však nelze nazývat závislostí. Přejídání sice není zdravé a obezita zkracuje život. Ale neničí nás tak rychle a dramaticky jako třeba kokain. A z přemíry sexu ještě nikdo neumřel. Pokud při něm nedostal infarkt nebo nebezpečnou sexuálně přenosnou nemoc. Ale to je už zase jiná kapitola.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám