Hlavní obsah

Radim Uzel: Co znamenají sexuální sny

Právo, Radim Uzel

Sny nám ukazují naše sexuální přání zřetelněji než naše vědomí. Sexuologové se proto ptají svých pacientů na snové představy. Jejich analýzou mohou odhalit nejeden skrytý problém sexuálního života. Řadu žen se jim tak daří vyléčit například z anorgasmie, neschopnosti dosáhnout orgasmu.

Foto: Profimedia.cz

Sexuální sny by měly zůstat třináctou komnatou

Článek

Průměrný člověk prospí v životě 23 let. Celou tuto dobu může nekontrolovatelně snít a prožívat různé, často extravagantní a všeobecné morálce se vymykající aktivity. Řada lidí se pak odborníků ptá, zda různé kuriózní nebo sexuálně patologické formy intimní aktivity nesvědčí o nějaké úchylce. Někdy se totiž vymykají běžným společenským konvencím, případně překračují paragrafy trestního zákona.

Míním tím třeba neobvyklé sexuální praktiky, skupinové aktivity nebo sex s osobami veřejně známými. Optimální rada pak obvykle zní: oddávejte se těmto představám bez zábran. A to i při svém každodenním sexuálním provozu, pokud je to možné. Důležité je, aby zůstaly pouze ve vlastním vědomí, jakousi třináctou komnatou vlastního sexuálního prožitku.

V mnoha případech je idealizovaný erotický sen jediným zdrojem orgastického pocitu, který je v bdělém stavu prakticky nemožný. Tento stav bývá častější u žen. Dotyčným pacientkám pak doporučujeme navození tohoto ideálního stavu při masturbačních praktikách nebo nabuzení dotyčných ideálních představ při partnerském sexu. Znovu zdůrazňuji, že by měly zůstat ryze privátní a dotyčný člověk by je neměl sdělovat ani svému partnerovi.

Snové představy nevypovídají o skryté úchylce

Ve snu se občas mohou objevovat i sexuálně neobvyklé aktivity. Zneklidnění pacienti nám někdy líčí své sadomasochistické, lesbické nebo jiné snové zážitky. Někdy dokonce začnou pochybovat o své normální orientaci. Musím tu jednoznačně prohlásit: snové představy nevypovídají o nějaké skryté úchylce a nemají ani nějakou diagnostickou výpovědní hodnotu. Teprve při často opakovaných a motivačně pestřejších snech můžeme uvažovat o jejich možné menšinové orientaci.

O nočních sexuálních nevědomých reakcích svědčí také tzv. vlhké sny, samovolné poluce provázené většinou erotickými sny. Tyto události jsou časté zejména v pubertě. Existují však v každém věku, zejména v obdobích sexuální abstinence. Noční orgastické zážitky spojené s polucí nemusí být výsadou pouze mužského pohlaví. Stále častěji nám přiznávají podobné prožitky i ženy. I u nich se může jednat o mokré noční orgasmy. Těmto událostem se však až dosud věnovala malá pozornost.

Samovolné noční erekce bývají rovněž příhodou, která spíš než o nějaké poruše svědčí o sexuálním zdraví dotyčného jedince. Ne nadarmo bývá používána přítomnost těchto spánkových erekcí jako důkaz dobré erektilní schopnosti. Navíc pomáhají odlišit poruchy organické od poruch psychogenních.

Většinou se jedná o zbytečné obavy

Kuriozitou je sexosomnie, jakási odrůda náměsíčnosti. Postižený ve spánku souloží, po probuzení však o ničem neví. Vyskytly se i případy násilné sexosomnie. Soud však zbavil pachatele viny na základě posudku soudního znalce. Jiní odborníci takovouto násilnou činnost ve spánku vylučují. Sexosomnie je podle nich jen falešným alibi.

Ve snu se občas mohou objevovat i sexuálně neobvyklé aktivity. Zneklidnění pacienti někdy zapochybují o své normální orientaci. Většinou zbytečně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám