Hlavní obsah

Radim Uzel: Antikoncepce obyvykle zvyšuje libido, ne naopak

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos uplynulo padesát let od objevu hormonální antikoncepce. Vědecké a populární časopisy bilancovaly příznivé důsledky tohoto převratného objevu. Jeho význam hodnotí vysoko třeba demografové. Pomohl podle nich odvrátit hrozící přelidnění.

Foto: Profimedia.cz

Příčinou menší chuti žen na sex může být snížení mužského pohlavního hormonu.

Článek

Sto miliónů žen na celém světě užívá tablety, které je zbavuji strachu z nežádoucího těhotenství. Mají řadu příznivých účinků na zdraví žen. Proto vyvolalo velkou pozornost tvrzení skupiny vědců, že u nich snižují chuť k pohlavnímu styku.

Zájem výzkumníků je pochopitelný. Co by byla platná sebespolehlivější antikoncepce, kdyby u jejích uživatelek vyvolávala úplnou nechuť k intimnímu styku? Potom by to asi dopadlo podobně jako u zatím zkoušené antikoncepce mužské. Ta kromě sexuálního nezájmu často způsobí i poruchu erekce.

Většina výzkumů se shoduje na tom, že určité snížení chuti k pohlavnímu styku se může vyskytovat u patnácti až 20 procent žen. Nejméně stejný počet uživatelek hormonální antikoncepce udává naopak zvýšení chutě na sex. Jak je to možné?

Zvýšení libida

Zvýšení libida lze celkem dobře vysvětlit. Odpadá strach z nežádoucího těhotenství. Žena se cítí víc svobodná a volná. Nemusí úzkostlivě sledovat záznamy v menstruačním kalendáři a s napětím čekat, jestli se měsíčky objeví, nebo ne. Není divu, že se potom s větší radostí a chutí oddává sexuálním radovánkám.

Nemůže mít však velmi malé riziko otěhotnění (u pilulek se počítá na promile) účinek právě opačný? Asi tomu tak bude. Nedávný výzkum zjistil, že tak malé riziko těhotenství špatně působí zejména na ženy, které milují adrenalinové sporty.

Pohlavní styk s nebezpečím gravidity pro ně představuje jakousi chůzi nad propastí. Taková riskantní soulož jim připadá zajímavější a víc je vzrušuje. Představuje nebezpečnou sázku do loterie, která vyvolává příjemné mrazení v zádech.

Jeden známý gynekolog mi nedávno prozradil, že když za ním žena, která užívá antikoncepci, a stěžuje si na pokles sexuální žádostivosti, zeptá se jí, kde strávila poslední dovolenou. Většina z nich se přizná k plavbě po nebezpečných peřejích, ke šplhání na vysokohorské štíty, nebo aspoň k několika utajeným setkáním s milencem. Představují adrenalinový sport par excellence.

Hormony mohou hrát roli

Psychické důvody vzestupu nebo naopak poklesu libida jistě nejsou jediné. Přestože je ženská sexuální aktivita do značné míry nezávislá na hormonech, hrají v některých případech svou roli.

Ačkoliv to zní na první pohled paradoxně, příčinou menší chuti na sex může být snížení mužského pohlavního hormonu, testosteronu, který se v omezené míře vytváří i v ženském těle.

Tady pak stojí za to zkusit jiný hormonální antikoncepční prostředek, který bude na testosteron působit méně. Ženy dnes mají k dispozici tři desítky různých antikoncepčních tablet. Po konzultaci s gynekologem jistě najdou správný preparát.

Možnost nehormonální antikoncepce

A pokud se nepodaří vybrat vhodný hormon a přiměřené dávkování, zbývá ještě nehormonální antikoncepce Pharmatex v podobě globulí nebo krému zaváděného před souloží do pochvy. Tato chemická antikoncepce dokáže absolutně znehybnit mužské spermie. Ženy si ji navíc mohou koupit bez lékařského předpisu, a pokud se chtějí cítit maximálně bezpečně, není problém ji zkombinovat i s kondomem.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: G bod jako skvělý byznys

Autoři knihy o G bodu dostali v roce 1982 honorář sto padesát tisíc dolarů. Od té doby se to nepodařilo žádnému z jejich následovníků.

Výběr článků

Načítám