Hlavní obsah

Proč se spolu muži a ženy někdy nedomluví

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V mnohých párech dochází od počátku seznámení, nebo i po několika desetiletích soužití, k problémům se mezi sebou vůbec nějak domluvit. Mezi důvody patří racionální myšlení mužů a emocionální u žen. Dále třeba to, že ženy za den vyšlou až 20 tisíc signálů, které muži opravdu nestíhají pojmout.

Foto: Profimedia.cz

Ženy jsou oproti mužům plné emocí, fakta pro ně nejsou důležitá. Muže zase zajímají fakta a ne dojmy.

Článek

Jak tvrdí psycholožka Marie Nováková mezi nejčastější příčiny párových neshod patří komunikace, dále nevěra, finanční neshody, ale také špatný výběr partnera. Dává rovněž všem párům několik rad, jak překonat komunikační nedorozumění, jak nedotlačit vztah do komunikačního vakua: „Důležité je více naslouchat, než hovořit. Tím, že jsme odlišní, se bez naslouchání nikdy nedomluvíme.“

Místo květiny prodlužovačka

Jeden z příkladů, kdy manželka nepochopí, že jí muž projevil lásku, je například to, že jí koupil novou prodlužovačku k počítači. A žena místo tohoto racionálního přístupu čekala květinu.

Pokud se například bude žena s mužem dohadovat o stejné situaci, kdy je třeba vyměnit zimní pneumatiky, každý z nich bude k vzniklému problému přistupovat jinak. Avšak navzájem se musejí naučit s tím druhým komunikovat. Psycholožka Nováková proto dává k dobru několik rad, jak se mají ženy naučit mužům sdělovat problém, jejž je třeba řešit.

Ženy jsou plné emocí, fakta nesdělují. Mužům naopak emoce scházejí a sdělují nejčastěji jenom fakta,
psycholožka Marie Nováková

„Nejprve je třeba problém definovat, co se kdy, kde stalo. Dále je třeba říci, co si o tom myslím, pak co cítím. Co pro to mohu udělat a ve finále říci nejdůležitější - co po partnerovi chci.“

Ženy obvykle mluví neklidným hlasem, vyjadřují nejprve emoce, potom se možná dostanou k jádru pudla a až když se muž zeptá, co pro ni teda může udělat, partnerka mu odpoví, co se vlastně stalo.

„Avšak nelze to mít ani jednomu z pohlaví za zlé, neboť jsme každý nastaven jinak, důležité je ale uvědomit si to a pracovat s tím," uklidňuje Nováková.

Mezi další rozdíly, jež jsou mezi oběma pohlaví markantní, Nováková uvedla, že ženy se bojí samoty a muži se zase bojí otevřít tomu druhému. Proto těžko snášejí, když jejich partnerky vynášejí příliš informací o jejich vztahu, natož třeba pikantnosti z ložnice.

Stokrát denně miluji tě

„Ženy například potřebují stokrát denně slyšet - miluji tě, kdežto muži rádi stokrát denně slyší, že jsou dobří,“ připomněla Nováková další z pravd, na něž se nesmí zapomínat ani po mnohaletém vztahu a jež se často v komunikaci vytrácejí. Přitom vlastně stačí tak málo...

Nováková také připomíná ženám priority jejich partnerských protějšků: „Pro muže je důležitá úcta, již od ženy cítí. Dále samozřejmě muž žije sexem, má u partnerky rád smysl pro humor. Také by se společně měli věnovat podobným koníčkům a měli by mít stejné životní cíle.“

Definice šťastného páru podle Novákové je udržení si nadhledu a dobré nálady, vyhýbání se malicherným hádkám, být si věrný a žít ve vědomí Miluji toho druhého takového, jaký je.

Kdo z laické veřejnosti by se rád poradil a informoval na téma partnerských vztahů, může se přihlásit na semináře Pozitivní rodičovství pořádané Nadací Naše dítě. Na témata partnerského soužití, výchovy, mateřství, otcovství, těhotenství hovoří odborníci.

Reklama

Související články

Jak zvládnout odhalení nevěry

Nevěru lze považovat skutečně za fenomén dnešní doby. Podle Miroslava Plzáka je nevěrou postiženo téměř 90 procent všech manželství a to v lepším případě jen...

Výběr článků

Načítám