Hlavní obsah

Proč lidé při líbání zavírají oči

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polibky letmé, vlažné, vášnivé, ty všechny ke vztahu dvou lidí patří. A u všech, až na pár výjimek, lidé přivírají nebo zcela zavírají oči. Vědci si dali za úkol zjistit, proč tomu tak je, a zda to má z hlediska vědeckého nějaký význam.

Foto: Profimedia.cz

Se zavřenýma očima se lidé méně soustředí na vizuální stránku a více vnímají ostatní smysly ve spojení s líbáním.

Článek

Zavíráme při polibcích oči jen tak, nebo celý proces nějak řídí naše vlastní tělo z určitých důvodů? To byly některé otázky, se kterými odborníci při svém průzkumu pracovali.

A dospěli k závěru, že celý proces 'řídí' lidský mozek, aby se mohl člověk věnovat líbání i jinými smysly, a polibek si řádně užil, uvádí server Independent.

Zrak na prvním místě 

Člověk je tvor vizuální, což znamená, že v první řadě hodnotí zrakem veškeré věci, se kterými se v životě setkává. Ostatní smysly tak v té chvíli automaticky ustupují do pozadí. Ne že by se vůbec nezapojovaly, ale nejsou natolik výrazné jako zrakové vnímání.

Mozek tak vlastně dává podnětem k zavření očí prostor ostatním smyslům, aby se více zapojily, popsali podrobněji situaci kognitivní psychologové z londýnské univerzity Royal Holloway.

Výsledky jejich studie, které byly publikovány v Experimental Psychology: Human Perception and Performance, získali vědci testováním dobrovolníků, které ale nezahrnovalo líbání samotné.

Skupina dobrovolníků totiž dostala za úkol soustředit se na vizuální úkoly různé obtížnosti a zároveň byla vystavena malým vibracím, které působily na jednu jejich ruku.

Výsledky jasně prokázaly, že čím více byl zaměstnán zrak, tím menší byl u dobrovolníků dotekový prožitek. A podobně to platí i při líbání, stejně jako například při sexu nebo tanci. Lidé se v danou chvíli chtějí raději soustředit na jiné prožitky než zrakové, které v podobných situacích působí spíše jako rušivý element.

Prostor pro ostatní smysly nejen ve vztahu 

„Vypnutí vizuálního vjemu jednoduše ponechává více mentální kapacity na jiné prožitky,” potvrzuje Polly Daltonová, jedna z autorek studie.

„Již dříve bylo prokázáno, že zvyšující se nároky na vizuální úkoly mohou znamenat omezení jiných vjemových podmětů, například sluchu. Náš výzkum toto zjištění rozšířil o hmat. To je důležité nejen z hlediska vztahového, ale i ve spojení s různými výstražnými systémy, které nás varují před nebezpečím,” uvedla k výsledkům studie psycholožka Sandra Murphyová.

Více o tom, proč zavíráme oči při líbání a sexu se dozvíte ve videu na Stream.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Styl líbání odhalí osobnost i kvalitu vztahu

Americká televize CNN si nechala vypracovat esej na téma líbání a typologie osobnosti. Proč? Svým divákům chtěla ukázat, co jejich styl líbání vypovídá o nich...

Výběr článků

Načítám